четвртак, 28 март 2024

Друштво ликовних стваралаца „Вуксан“ добило „кров над главом“

Чланови Друштва ликовних стваралаца „Вуксан“ и поклоници уметности на отварању новог галеријског простора

Текст и фото: Д. Јанојлић

Друштво ликовних стваралаца „Вуксан“ у Смедеревској Паланци коначно је добило „кров над главом“. У среду, 24. јула, његовим члановима предате су на употребу просторије у градској Месној заједници Колонија. Оне ће истовремено  бити и  Галерија овог Друштва, које је основано 24. децембра 1991. године, и како на свечаном отварању рече његов председник Бранислав Радовановић Раф, баштиниће педагошко-сликарску оставштину Драгољуба Вуксановића Вуксана. Истовремено ће и неговати традицију окупљања ликовних стваралаца, коју је започело  Друштво „10. октобар“.

-Драгољуб Вуксановић Вуксан је Ужичанин, а у Смедеревску Паланку је дошао 1953.  и у њој остао све до 1966. године – казао је председник поменутог Друштва ликовних стваралаца Бранислав Радовановић Раф. -Он је покренуо ликовни живот у овом граду, а изложба његових радова била је и прва у средини у којој је оставио дубок ликовни траг. То  је истовремено и прва изложба једног високошколованог уметника. Имао је велики утицај на ликовни живот нашег града, јер су се захваљујући њему многи заинтересовали за ту област стварања. Тако су неки његови ученици касније и сами постали сликари и ликовни педагози. Смедеревска Паланка данас спада међу градове који  процентуално имају највише људи који се баве ликовном уметношћу, било да су  факултетски образовани или се сликарством баве аматерски.

Радовановић је у наставку истакао да је под Вуксановићевим утицајем било основано  Друштво ликовних уметника „10. октобар“, које је трајало десетак година, а кад се оно угасило формирано је ДЛС „Вуксан“, коmе је тек прошле године додељен простор за окупљање и излагање. Реновирање је трајало практично од септембра прошле године. Велику помоћ у томе пружили су љубитељи ликовне уметности и пријатељи „Вуксана“, међу којима се посебно истакао глумац и некадашњи управник Градског позоришта Тома Митровић. Радовановић се овом приликом осврнуо и на веома плодну сарадњу са локалном  самоуправом која је заинтересована да ДЛС „Вуксан“ још боље ради. При том је поменуо и велики значај овог простора за саму Колонију у којој живи безмало половина становника Смедеревске Паланке.

Част да отвори овај нови галеријски простор и прву изложбу у њему припала је књижевнику Драгутину Паунићу. Истакао је да га је позив да то учини вишеструко обрадовао, посебно што се тај, надасве важан и крупан културни чин одвија по први пут у његовој, сопственој галерији.

-Само оснивачи поменутог друштва на челу с његовим председник Браниславом Радовановићем Рафом, знају кроз које су Сциле и Харибде прошли у тражењу најскромнијих услова за рад својих чланова – нагласио је Паунић. -Захваљујући неким новим буџетским ветровима, и пре свих,  традиционалној доброти и солидарности, становника чувене Радничке колоније,  „Вуксанови“ бескућници су коначно добили свој дуготражени кров над главом.

Говорећи о изложеним радовима, књижевник Паунић је казао да они  довољно говоре сами за себе. Напоменуо је да је новина, можда, само та што се  за разлику од ранијих наступа, овде виде неки нови приступи савременом сликарском изразу.

На првој изложби у просторијама Друштва ликовних стваралаца „Вуксан“, своје радове су изложили Љиљана Стевановић, Бранислав Радовановић Раф, Радиша Јанковић, Драгољуб Маринковић, Богољуб Јанаћковић, Снежана Палић, Зоран Тодор, Биљана Миљковић, Весна Аранђеловић, Драган Димитријевић, Сузана Благојевић, Елеонора Радивојевић, Мирјана Радовановић, Оливера Мирић, Весна Станковић, Марица Јоцковић, Небојша Јовановић, Бранкица Џигеровић, Светлана Павловић Џиндо, Слободан Беговић, Зоран Панић, Јасмина Богосављевић, Дарко Марковић Баћко, Бојан Столић и Ана Стојановић.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.