петак, 29 март 2024

СПОМЕНИК ПАДОБРАНСТВУ „СЛЕТЕО“ НА ПЛАТО МУЗЕЈА ВАЗДУХОПЛОВСТВА

СПОМЕНИК ПАДОБРАНСТВУ „СЛЕТЕО“ НА ПЛАТО МУЗЕЈА ВАЗДУХОПЛОВСТВА

Д. Јанојлић

Споменик падобранству, вајарско дело Небојше Јовановића из Смедеревске Паланке, „слетео“ је на плато Музеја ваздухопловства крај сурчинског аеродрома. Скулптура монументалних димензија, поред уметничке, има и практичну вредност. Аутор се постарао да у њу угради и извор електричне енергије, којом се напајају светиљке у боји српске заставе и уређај за пуњење мобилних телефона. Ово спомен-обележје је по својим димензијама и другим специфичностима, јединствено у свету.

Јовановић је пре овог урадио још један споменик посвећен ваздухопловству. Реч је о спомен – обележју француско-српској  ескадрили, које је постављено у градском парку код Основне школе „Херој Иван Мукер“.

-У мени се јавила идеја да направим нешто што би истовремено било лепо и корисно – прича нам Небојша Јовановић. –Смедеревска Паланка је у прошлости  била један од три врло значајна центра за обуку једриличара и падобранаца. Желео сам да се на неки начин одужим свом граду, а и онима који су успешно водили обуку, па сам тако урадио споменик падобранству.

Споменик је висине близу пет метара, на куполи падобрана су смештени соларни панели, који напајају акумулаторе уграђене у пределу „стомака“ падобранца, заправо на месту где  падобранцима стоји помоћни падобран. Ту су извучена и два кабла за пуњење мобилних телефона, а по ободу куполе, који је обима четири метра, са унутрашње стране налазе се  лед диоде у боји државне заставе. Обим куполе износи  12,60 метара, тако да је свака боја заступљена у дужини од 4,20 метара. Ово осветљење практично скреће пажњу свакоме ко се на том простору нађе да је  то споменик посвећен српском падобранству.

-Лепа страна овог споменика практично пружа прилику свима који воле спортско падобранство, да га сагледају у целости и да уживају – наглашава Јовановић.- Мени је, хоћу и то рећи,  била неостварена жеља да будем спортски падобранац. Много мојих другова се бавило тим спортом, али ми  отац није дозвољавао иако ми је аеродром на Рудинама био практично пред кућом. Због тога сам,  док сам радио на овој скулптури, просто уживао.

Скулптура спортском падобранцу, урађена од метала, требало је да буде постављена у паланачком насељу Колонија, али се то није десило. Спомен-обележје је практично три године „лежало“ у Јовановићевом дворишту. Онда се указала могућност да се постави крај Музеја ваздухопловства где је својевремено имао изложбу својих скулптура.

-Успоставио сам контакт с људима Музеја ваздухопловства, који су формирали трочлану делегацију са задатком да дође код мене у Смедеревску Паланку и види на лицу места шта сам ја то направио – предочава Јовановић. – Њима се то допало и пао је договор да се та скулптура постави на простору поменутог музеја. Лично сам мишљења да је овом спомен-обележју тамо и право место.

Јовановић истиче да је скоро био у Музеју ваздухопловства с намером да преконтролише електронику, где је чуо да се ту сваког дана нађе по неколико аутобуса са ђацима и туристима и то са простора широм некадашње Југославије. Чак и странци, кад слете на аеродром „Никола Тесла“, у великом броју наврате до Музеја да погледају металног падобранца.

-И сви су врло задовољни оним што виде – вели Небојша Јовановић.-  Оно што сам ја замислио и урадио, представља јединствену скулптуру у свету. Код мене је долазио један генерал који ми је казао да је тако нешто видео  у једном кампу Легије странаца на Корзици али скромних димензија, до једног метра висине. Постоји и у једној руској касарни, али мале величине. Дакле, таквог спомен-обележја уопште нема у падобранству…
                             

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.