четвртак, 28 март 2024

Четири уметника раде скулптуру за Нови Сад – Европску престоницу културе

 Четири уметника раде скулптуру за Нови Сад – Европску престоницу културе

Љ. Стојановић

У Народном музеју у Аранђеловцу 14. маја 2019. године Фондација „Нови Сад 2021“ и аранђеловачка Смотра уметности „Мермер и звуци“ потписале су споразум о сарадњи, који се односи на три пројекта из области културе и уметности.

Први заједнички пројекат под називом „Интелектуална топографија“ биће реализован овог лета на симпозијуму скулптуре „Бели Венчац“ заједно са новосадским удружењем грађана „Алмашани“, у оквиру кога ће четири уметника из три европске престонице културе, Лука Кулић и Данило Вуксановић из Новог Сада, Љубо де Карина из Ријеке и Мирчеа Крачова из Темишвара заједно радити на скулптури кубоида у белом венчачком мермеру. Прецизније, сваки аутор ће урадити једну страницу камене коцке. Скулптура  ће, према речима директора новосадске Фондације Немање Миленковића, бити постављена септембра ове године на платоу испред културне станице „Свилара“ у Новом Саду, у оквиру програмске платформе „Калеидоскоп“, када ће бити организован и округли сто, на коме ће бити покренута тема о модернизације скулптуре у јавном простору и скулптури уопште. 

Друга два пројекта се односе, такође, на израду скулптура, које ће бити реализоване до 2021. године, када Нови Сад званично постаје Европска престоница културе. У организацији Галерије „Матице Српске“ под називом „Парк скулптура“, дело једног аутора биће постављено на Тргу галерије, а за „Скулптуру добродошлице“ биће задужена галерија „Бел арт“. Сва три вајарска дела биће остварена у оквиру Смотре „Мермер и звуци“ у Аранђеловцу, односно симпозијума скулптуре „Бели Венчац“.

Суштина споразума Фондације „Нови Сад 2021“ и Смотре „Мермер и звуци“ није само у зближавању европских нација и размени идеја у смислу наглашавања богатства, различитости и заједничких карактеристика европских култура, промовисању узајамног разумевања између становника Европе и јачању осећаја припадности истој европској заједници, што су основни постулати Европске уније и у том контексту европских престоница културе, као што ће бити Нови Сад 2021. године, већ дугорочнија сарадња два града који имају шта да кажу један другом у области уметности и културе уопште, речено је данас на конференцији за новинаре, уприличене поводом споменутог догађаја. Новинарима су се обратили и Дарко Полић, члан управног одбора фондације, и Катарина Перовић, директорка Смотре „Мермер и звуци“.


МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.