недеља, 21 јул 2019

Текст, фото и видео-снимак: Д. Тодоровић

 На Венчацу су 18. јула 2019. боравили председник скупштине Удружења „Павле Бакић“ Владета Коларевић и чланови управног одбора Удружења „Павле Бакић“ Бранка Максимовић и Драган Тодоровић. Разговарали су са Славицом Ђорђевић, археологом, из Регионалног завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу о резултатима и трајању истраживања.  

-Прошле године смо пронашли 33 гробна места из античког периода, са скелетима и личним и кућним предметима, а ове године још 27. Следеће седмице завршићемо археолошке радове – рекла је Славица Ђорђевић, коју је интервјуисала и новинар Љиљана Стојановић (ускоро ћемо објавити интервју на нашем порталу).

Некропола старих Римљана опкољена тешком механизацијом

 

И док испод некадашњег врха Венчаца, који је имао 658 метара, истраживачи на врелом јулском сунцу вредно и пажљиво прекопавају некрополу стару око два миленијума, тешке грађевинске машине „Бекамента“ дробе силне кубике камена, а огромни камиони одвозе десетине тона уситњеног мермера са врха Венчаца који нестаје пред нашим очима. После Аранђеловдана, када ће сви пронађени скелети и предмети бити у аранђеловачком музеју, врх Венчаца ће убрзо постати равна површина.

Поглед на Мали Венчац (611м) са Великог Венчаца (некадашња висина 658м)

 

У страху за будућност Малог Венчаца, на коме су најпре и пронађени остаци римског утврђења (врховима Венчаца пре 2000 година пролазила је граница великих римских провинција – Горње и Доње Мезије) представници Удружења „Павле Бакић“ обратили су се Регионалном заводу за заштиту споменика културе у Крагујевцу са предлогом да под хитно највишом могућом заштитом буде обухваћен Мали Венчац, како не би доживео тужну судбину Великог Венчаца. 

Камен са врха Венчаца - спуштен са 658м (остаци некадашњег врха Великог Венчаца у позадини) на 620м надморске висине

 

Руководство Удружења „Павле Бакић“ је тражило и да Регионални завод за заштиту споменика културе у складу са законским прописима заштити и локалитет Дворине, као и да обавежу „Бекамент“ да од јаловине и другог грађевинског материјала поново реконструишу врх Венчаца и уреде локалитет за туристичке посете. Иначе, као споменик културе до сада је на Венчацу заштићен само манастир Брезовац из 15. века, задужбина деспота Ђурђа Бранковића.

 

Уз литургијско појање јереј Милош Маринковић, парох бањски, освештао је на Петровдан, 12. јула 2019, и ломио славски колач са члановима аранђеловачког Удружења „Павле Бакић“, које је основано 4. фебруара 2007. године. Петровдан, слава Павла Бакића, последњег српског деспота, данас је прослављена дванаести пут.

ДТ

Више од седам месеци ЈКП „Букуља“ није износило смеће из домаћинства Здравка Јањевића, учитеља у пензији, у Ул. Ацка Ђокића број 4, зато што су радници ЈКП «Букуља» канту оштетили крајем новембра прошле године, а поправљену су испоручили тек 17. јуна 2019, после писања «еСтварности».

Текст и фото: Драгољуб Јанојлић

У Сремској Каменици низом манифестација обележен је Дан Дечјег села „Др Милорад Павловић“. Завршној свечаности присуствовали су представници Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова,  Градске управе, Покрајинског завода за социјалну заштиту, велики пријатељ ове установе за збрињавање  деце Милан Тодоровић, учитељ у пензији из Водица са својим сарадницима, људи добре воље и донатори који су до сада врло често и издашно пружали сваковрсну помоћ.

Текст и фото: ДЈ

У Смедеревској Паланци на Видовдан,  28. јуна 2019, служен је помен  и  евоцирана су сећања на пале борце у ратовима од 1991 – 1999. године. Тога дана, већ по традицији, пред спомеником подигнутом њима у част, окупља се родбина и њихови поштоваоци.

А. Тодоровић

Власник Издавачке делатности „Стварност“, која постоји од 17. маја 2012. године, и главни и одговорни уредник Интернет портала „еСтварност“ (уписан у Регистар медија Агенције за привредне регистре Републике Србије под бројем: IN000624, на основу решења број: БМ 30/2018, од 17. 01. 2018. године) мр Драган Тодоровић, проследио је данас обавештење свим председницима општина и градских општина, као и Града Крагујевац централне Шумадије.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности