недеља, 19 мај 2019

Ружа Николић, дипломирани технолог, рођена у Власотинцу 1933, после завршеног Технолошко-металуршког факултета у Београду 30. 06. 1958, удала се за Аранђеловчанина Рају Николића, вајара-керамичара 1961. године.
Запослила се у „Индустрији електропорцелана“ (Аранђеловчанима познатом  ФЕП-у) као стипендиста на III години факутета, а после дипломирања распоређена на радно место руководиоца Керамичке лабораторије - Одељење за контролу производње и истраживања у области керамике.
После 18 година рада добила је 1976. године отказ, због троструког одбијања испуњавања штетног наређења по фабрику од стране руководства. У стручном смислу Ружа је била у праву, што је време потврдило, али рехабилитацију до данас није доживела. Објављивањем Ружиних „Прича из фабрике“ позивамо и све тадашње Ружине савременике да нам пишу, како би Ружа Николић бар на овај начин доживела рехабилитацију.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности