недеља, 21 јул 2019

М. Живановић

Тај 16. јун 1969. године многим Аранђеловчанима остао је у сећању као „црни понедељак“. Мада је од тада прошло нешто више од пола века, свежа су сећања на незапамћено невреме и поплаву какву доносе такозване стогодишње падавине.

Д. Јанојлић

Бела куга празни Србију. У њој годишње умире сто хиљада људи, а рађа се 60.000 беба.  Годишњи природни мањак становништва износи 40.000. Упркос томе све мање жена показује жељу да остави потомство, а оне које се одлуче да се  остваре као мајка, свака друга рађа само једно дете. Да невоља буде већа, Србију годишње напушта 60.000 углавном младих људи, чија се деца у њу не враћају. Побољевање народа је све веће и забрињавајући број је умрлих у младом добу. О томе се мало или уопште не говори, а о  драматичној ситуације  најречитије говоре умрлице на јавним местима. Многа  села су угашена, или ће у скорој будућности доживети ту тужну судбину. Позитиван  природни прираштај сада има само пет градова у Србији: Нови Сад, Нови Пазар, Сјеница, Тутин и Прешево.

Здравко В. Јањевић


Пет месеци сам износим ђубре из моје куће и дворишта у Улици др Ацка Ђокића 4. И поред бројних интервенција исправну канту, коју су оштетили радници ЈКП „Букуља“ у децембру проле године, до данас нисам добио. Зато сам и одлучио да сутра предам у ЈКП „Букуља“ и ургенцију у писаној форми, чији садржај је доступан и читаоцима портала „Е СТВАРНОСТ“:

Љ. Стојановић

У ОСНОВНОМ СУДУ У АРАНЂЕЛОВЦУ

У Основном суду у Аранђеловцу на Ђурђевдан, 6. маја 2019, није дозвољено Неговану Цветковићу да започне штрајк глађу у 10 часова, како је планирао и уредно пријавио не само поменутом суду, већ и локалној полицијској станици. Речено му је, како нам је саопштио, да је председница суда одсутна и да није могао ни да уђе у зграду, иако је намеравао да никога не омета у раду, нити да даје било какве изјаве или користи пароле и транспаренте.

МЕЂУНАРОДНИ СКУП ДРУШТВА СРПСКО-РУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА И БЕЛОРУСИЈЕ

Четрдесет чланова Друштва Српско-руског и Белоруског пријатељства из Србије, Босне и Херцеговине и Црне горе учествовали су 27. и 28. септембра прошле године на Међународном скупу Свесловенског савеза у Тополи и Наталинцима.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности