четвртак, 20 јун 2019

Пише: М. Ж.

Аранђеловачки „Књаз Милош“, познати српски бренд, ускоро ће променити власника. ,,Karlovarske Mineralne Vody“ (KMV), највећи дистрибутер безалкохолних пића у  Централној Европи  и ,,PepsiCo Inc“, глобални произвођач хране и пића који послује у више од 200 земаља, договорили су заједничко улагање и купoвину 100 одсто власништва једног од највећих произвођача минералне воде, безалкохолних и енергетских пића у Србији.

Индустрија електропорцелана Аранђеловац

Пише: Ружа Николић

Ружа Николић, дипломирани технолог, рођена у Власотинцу 1933, после завршеног Технолошко-металуршког факултета у Београду 30. 06. 1958, удала се за Аранђеловчанина Рају Николића, вајара-керамичара 1961. године.
Запослила се у „Индустрији електропорцелана“ (Аранђеловчанима познатом  ФЕП-у) као стипендиста на III години факутета, а после дипломирања распоређена на радно место руководиоца Керамичке лабораторије - Одељење за контролу производње и истраживања у области керамике.

Д. Јанојлић

Бела куга празни Србију. У њој годишње умире сто хиљада људи, а рађа се 60.000 беба.  Годишњи природни мањак становништва износи 40.000. Упркос томе све мање жена показује жељу да остави потомство, а оне које се одлуче да се  остваре као мајка, свака друга рађа само једно дете. Да невоља буде већа, Србију годишње напушта 60.000 углавном младих људи, чија се деца у њу не враћају. Побољевање народа је све веће и забрињавајући број је умрлих у младом добу. О томе се мало или уопште не говори, а о  драматичној ситуације  најречитије говоре умрлице на јавним местима. Многа  села су угашена, или ће у скорој будућности доживети ту тужну судбину. Позитиван  природни прираштај сада има само пет градова у Србији: Нови Сад, Нови Пазар, Сјеница, Тутин и Прешево.

Здравко В. Јањевић


Пет месеци сам износим ђубре из моје куће и дворишта у Улици др Ацка Ђокића 4. И поред бројних интервенција исправну канту, коју су оштетили радници ЈКП „Букуља“ у децембру проле године, до данас нисам добио. Зато сам и одлучио да сутра предам у ЈКП „Букуља“ и ургенцију у писаној форми, чији садржај је доступан и читаоцима портала „Е СТВАРНОСТ“:

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности