недеља, 21 јул 2019

М. Живановић

Тај 16. јун 1969. године многим Аранђеловчанима остао је у сећању као „црни понедељак“. Мада је од тада прошло нешто више од пола века, свежа су сећања на незапамћено невреме и поплаву какву доносе такозване стогодишње падавине.

Д. Јанојлић

Бела куга празни Србију. У њој годишње умире сто хиљада људи, а рађа се 60.000 беба.  Годишњи природни мањак становништва износи 40.000. Упркос томе све мање жена показује жељу да остави потомство, а оне које се одлуче да се  остваре као мајка, свака друга рађа само једно дете. Да невоља буде већа, Србију годишње напушта 60.000 углавном младих људи, чија се деца у њу не враћају. Побољевање народа је све веће и забрињавајући број је умрлих у младом добу. О томе се мало или уопште не говори, а о  драматичној ситуације  најречитије говоре умрлице на јавним местима. Многа  села су угашена, или ће у скорој будућности доживети ту тужну судбину. Позитиван  природни прираштај сада има само пет градова у Србији: Нови Сад, Нови Пазар, Сјеница, Тутин и Прешево.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности