недеља, 21 јул 2019

Пише: Мирослав Живановић

3)

После два дела фељтона о руским избеглицама у Аранђеловцу у овом наставку следи прича о голготи породице Евгенија и Николе Мелницки. Упркос тешких, надљудских напора које је преживела, лоза Мелницки показује запањујућу жилавост, јер њен „чокот“ даје увек једног наследника, за сада, до петог колена, са истим именом – Никола.

МЖ

Истражујући архивску, усмену и писану грађу о Гарашима за непуне две године Љубомир Ивановић, дипломирани инжењер ФОН-а, прикупио је завидну грађу о овом шумадијском селу. Обимну документацију преточио је у рукопис који према коришћеној  методологији има карактер монографије. Обухватајући најважније историјске личности и догађаје из прошлости Гараша, у рукопису који ће се ускоро наћи у штампи, документовано приказује привредни развој, образовање, културу и обичаје овога краја. Аутору је пошло за руком да сабере оргиналне и ретке фотографије, а део новијих су плод његовог умећа руковања фотоапаратом. Захваљујући предусретљивости Ивановића пренећемо на сајту «еСтварност» најинтересантније делове његовог рукописа.

 

Пише: Драган Кочмарук

(После објављеног првог наставка овог фељтона, у часопису „Стварност“, број 6, од децембра 2017, Драган Кочмарук је преминуо. Објављивањем рукописа о руским избеглицама у Аранђеловцу од 1920 – 1990. године одужујемо се на најлепши начин Драгану Кочмаруку, познатом аранђеловачком адвокату)

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности