петак, 29 март 2024

ТУЖНА СУДБИНА ДЕЛОВОЂИНЕ КУЋЕ

ТУЖНА СУДБИНА ДЕЛОВОЂИНЕ КУЋЕ

У Смедеревској Паланци, на самом почетку Главне улице, деценијама је зубу времена и немару одолевала једна од старијих зграда у овом месту. Кад се недавно урушио њен кров, срећом да се то десило кад није било пролазника, појачало се интересовање за грађевину која је уживала заштиту, али само изгледа на папиру. Оронула фасада, дотрајала столарија, по који разбијен цреп, као да нису били  довољна опомена да нешто треба предузети у смислу рестаурације овог пословно - стамбеног објекта.


Оно што је мањем броју  житеља града на Јасеници било познато, то је да ју је далеке 1905. године подигао деловођа општине Паланка, резервни капетан и учесник Солунског фронта Милан Јовановић. Њега су нове власти по завршетку Другог светског рата стрељале на Рудинама, а према сазнањима Жарка Талијана, аутора књиге „Мирис тамјана“, то се догодило 20. новембра 1944. године. Милан са женом Христином није оставио потомство.
Зграда „код фонтане“, како се данас означава тај део Смедеревске Паланци, пре него што је део дотрајалог крова пао, била је у процесу реституције. Њена даља судбина је неизвесна, а било је предлога да се, због скупе обнове сруши. Каква ће се коначна одлука донети, зависи од више фактора, међу којима кључну улогу има и Регионални завод за заштиту споменика културе.

Д.Ј.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.