четвртак, 28 март 2024

ПОЖАРЕВАЧКИ МИР НА КАРТАМА, ГРАВИРАМА И МЕДАЉАМА

ПОЖАРЕВАЧКИ МИР НА КАРТАМА, ГРАВИРАМА И МЕДАЉАМА

У Библиотеци „Милутин Срећковић“ у Смедеревској Паланци, у склопу „Ноћи музеја“, уприличена је презентација књиге „Пожаревачки мир 1718. на  картама, гравирама и медаљама“ др Ане Милошевић. Дело је премијерно представљено на Сајму књига у Београду, а ово је била прилика да се са њим упозна паланачка читалачка публика која је, како је нагласила ова историчарка уметности,  увек умела да цени добру књигу. Ова монографија,  сјајно написана,  обилује многим  репродукцијама, као што су географске карте, ратни  планови,  скице утврђења, опсада, затим разне  врсте гравира типа различитих илустрација књига међу којима су и неке појединачне  са сценама  битака и, наравно, медаљама.

Ана Милошевић

- У овом раду се бавим тим демократичнијим медијима – рекла је др  Ана Милошевић.- Сви знамо на који начин  данас делују масовни медији, како се вести и пропаганда шире,  ето и у 18. веку постојало је нешто слично као и сада, само што су медији били другачији, то су управо били штампани медији, и оно што нам је теже да поверујемо, тада је постојала и публика за тако нешто кад је јавност жељно ишчекивала сваку појаву неког ратничког отиска, људи су се окупљали у тржницама, штампари су већ неколико дана после неког догађаја, правили и то  објављивали. То је с једне стране, а с друге,  владар у овом случају харзбуршки цар и римски император Карло VI који је „бацио око“ на  балканске пределе где ми сада живимо, а били су интересна сфера  његове монархије. Он је  једном јаком кампањом желео да придобије  европску  јавност, наравно,   и ону унутар свог царства да би узео учешће у рату. Ту су Турци веома лоше представљени док су се Аустријанци представљали  као ослободиоци Хришћана. Ово је прилика да се чује како су медији тог времена видели један догађај који је био јако битан, наравно и за наше просторе, када је Србија  Пожаревачким миром ушла у европску политику.

Настајање ове књиге пратио је вишегодишњи труд др Ане Милошевић. Она почетак везује за њену активност на магистарском раду и велики скуп посвећен Пожаревачком миру који је одржан у граду под Чачалицом у коорганизацији Филозофског факултета и једног Универзитета из САД. За ту конференцију ауторка везује почетке свог  истраживања крупног историјског догађаја. Мислило се да је све што се  о њему могло рећи,  казано на  скупу у Пожаревцу на коме су учешће узели и  еминентни светски стручњаци.

-Међутим, што се тиче визуелне културе, само је започето њено осветљавање – истакла је др Ана Милошевић.- Мој рад, практично од  2008. године и нешто раније, само је наставак истраживања једне приче коју сматрам јако интересантном, а 2018. је била 300-годишњица од склапања Пожаревачког мира. Успела сам да књигу објавим баш у години великог јубилеја.
Књига је наишла на снажан одјек у научној јавности. Ауторка је кандидована и за вредну награду за монографију коју испуњава стари и аутентични материјал. У сваком случају, јако добар пријем у стручним круговима и велико признање аутору.

Д.Ј.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.