четвртак, 28 март 2024

Нова збирка песама Миодрага Милуновића из Смедеревске Паланке

 Нова збирка песама Миодрага Милуновића из Смедеревске Паланке

Текст и фото: Д. Јанојлић

У руке читалаца стиже трећа збирка стихова Миодрага Милуновића - „Праг куће ветрова“. Штампана је у издању Књижевног клуба „21“ у Смедеревској Паланци. Њене странице, поред осталих, испуњавају и песме посвете. Једна од њих („Осмех“) написана је у спомен на Радована (Зорана) Алексића, који је страдао  у праскозорје  8. априла 1999. године од НАТО бомбе на радном месту у Пошти у Приштини.

Аутор ове песничке књиге рођен је у главном  граду  јужне српске покрајине у коме је  све до агресије моћног војног савеза на СРЈ живео, радио и књижевно стварао. Као члан Удружења књижевника Србије и  Друштва књижевника Косова и Метохије  настанио се  у Смедеревској Паланци и укључио у рад  Књижевног клуба „21“. Завичајно небо трајно је понео у срцу и већ у уводној песми своје нове збирке предочава како је „Камен/За под главу/Укопан у прагу/Куће ветрова.“

Насловна страна збирке песама Миодрага Милуновића

Рецензент Милијан Деспотовић вели како је тај „камен за под главу“ Милуновићева родословна будност, па се пита: Може ли опстати кућа из чијег се темеља извлачи угаони камен-темељац, а подмеће „опека од сламе“? Милуновићеве песме, пуне гласне и заветне љубави према родној груди,  израњају  из непресушног  косметског врела, чинећи ову збирку вредном читанком за свакога коме је до српске колевке иоле стало.

Није ни мало случајно што је Милуновић на самом почетку своје песничке књиге дао мисао непознатог аутора, која се може схватити и као њен мото: „Човек је као дрво. Где никне, ту је његово. И ту му је све.“ А његово „све“ стало је у прегршт песама које су,  према оцени рецензента, ослоњене на  његове сентенциозне низове.

-„Тајну кључа“, кад се Милуновић обраћа родном граду, сачувао је за свој род чији су темељи правоверја неуништиви, упркос скакаваца који „зобају народе“ – стоји у рецензији Милијана Деспотовића. -То не знају они који чинећи зло све враћају себи и својима… Из Неродимља распршена у класје плодне земље косовометохијске, расута српска душа стрпљиво чека „да се зло умори“.

Милун Милуновић носи јаку песничку енергију која га сигурним путем води у књижевну будућност. Оним што је до сада написао, он је сасвим оправдао разлоге због којих је рођен. Јер, довољно се напојио сокова родних предела, који су само географски далеко, али заувек заточени у његовом песничком срцу. Рецензент његове нове збирке лепо уочава да је он нераскидиво стопљен са косовско-метохијским простором, да га као сенка прати слика „другог ја“, мада сада пише  у једном другом граду, „на једној другој хартији, једним другим дивит пером.“

А људи који тако лепо стихотворе, као што то чини Миодраг Милуновић,  они то чине у дослуху са сунцем завичаја у очима и души, зато њима и њему, књижевно стварање постаје  трајно, целоживотно занимање.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.