петак, 29 март 2024

Изложба фотографија – промоција лепог

 Изложба  фотографија – промоција лепог

Д. Јанојлић

Фото радионица, која делује у склопу Канцеларије за младе Установе Културни центар у Смедеревској Паланци, приредила је 11. јуна 2019. у Галерији модерне уметности  овдашњег Народног музеја  19. изложбу фотографија. Ова радионица углавном окупља ученике средњих школа, а овом приликом суграђанима су се ауторским фотографијама  представили Јелена Станојевић, Петра Јовић, Давид Даниловић, Катарина Милосављевић, Јована Илић, Милош Савић, Тања Паунић, Илија Костадиновић, Александар Балтић, Даница Чампар, Страхиња Стевановић, Кристина Поповић, Милица Петрић, Марија Росић, Милош Младеновић, Моника Лукић, Томислав Лекић и Јована Паунић.

Изложбу је отворио управник Канцеларије за младе Драган Вујановић. Истакао је да Канцеларија за младе у Смедеревској Паланци једина има један овакав стални пројекат, односно Фото радионицу, која окупља младе људе који се баве фотографијом и редовно учествују на изложбама. Групне изложбе, као што је ова, представљају лепу ретроспективу рада, а темељи се на креативном деловању младих.

-Фото радионица је основана ујесен 1999. године, а прва изложба приређена је јуна 2010 - подсетио је Вујановић. -Од тада их је било 19, рачунајући и вечерашњу, а приказано је скоро 600 радова који су прошли селекцију. Многи који су ранијих година радили у  Фото радионици, наставили су да се креативно доказују у многим пословима. Ова радионица није значајна само по томе што се неколицина људи у неком, условно речено, затвореном простору баве уметничком фотографијом, већ носи и лепу поруку за читаву њихову генерацију. Задатак свих нас који радимо с младима је  да код њих развијамо позитиван дух. Уметност је и начин да се пред младима отвори један други свет, а циљ овог пројекта је да се афирмише лепота стварања и све што томе припада.

Изложбу прати и одговарајући каталог с пригодним текстом управника Канцеларије за младе Драгана Вујановића, који предочава да је циљ деловања Фото радионице био и остао - промоција лепог.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.