петак, 29 март 2024

Изложба „Минерали Балкана“ у Народном музеју у Аранђеловцу

Један од експоната са изложбене поставке

Текст и фото: Љ. Стојановић

У Народном музеју у Аранђеловцу отворена је 23. децембра 2019. изложба минерала из колекције Природњачког музеја у Београду под називом „Минерали Балкана“, чији је аутор Александар Луковић, а коаутори су Ивана Јелић и Ранко Пејовић.

Овакве изложбе нису честе, рекао је на отварању Луковић и објаснио да је концепција у аранђеловачком  музеју прилагођена простору у коме се минерали излажу, а и посетиоцима који би требало да нешто више сазнају о томе. Поставка је подељена на општи део, који уводи посетиоце у делокруг рада Природњачког музеја, како би сазнали како и од чега настају минерали, а други део се односи на минерале пронађене на територији Балкана. Тачније, у музеју су изложени минерали из бивших југословенских земаља, а изостављени су из Грчке и Бугарске. То је, према Луковићевим речима, само мали део изузетно богате колекције коју поседује Природњачки музеј, јер је Балканско полуострво невероватно богато минералима. Сам назив mineralis потиче од латинске речи која означава део рудника или део руде. То је, иначе, хемијско једињење тачно одређеног и сталног хемијског састава, које се означава одговарајућом хемијском формулом.

Број минерала у природи је велики. До сада је откривено и научно доказано преко 4.000 различитих минералних врста, а појављују се различито, у самосталним кристалним облицима, кристалним и кристаластим агрегатима. Минерали који имају тачно одређен распоред атома, могу имати и правилан спољашњи облик. Такви минерали се називају кристалима, али има и такозваних аморфних минерала код којих је распоред атома произвољан. Они немају правилну унутрашњу грађу, а самим тим немају ни правилан спољашњи облик.

На изложби у Народном музеју у Аранђеловцу, која ће трајати до 23. јануара, посетиоци могу да виде изузетно лепе примерке минерала, односно кристала разних облика, прозрачности и боја, од црне, преко љубичасте, зелене или комбинованих нијанси, до потпуно прозирних комада.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.