четвртак, 28 март 2024

Први рођендан Огранка СКОР-а у Смедеревској Паланци

Први рођендан Огранка СКОР-а у Смедеревској Паланци

Текст: Мирослав Миловановић Скале
Фото: Милован Мићо Петровић

Представљањем зборника „Сазвежђа 19“ и казивањем песничких и прозних остварења, обележен је први рођендан Огранка Савеза књижевника у отаџбини и расејању у Смедеревској Паланци. Овај догађај уприличен је у Библиотеци „Милутин Срећковић“, која ове године пуни век и по постојања, а уз учешће  руководства те књижевне организације и чланова њеног Огранка. Њима су се придружиле и чланице Кола српских сестара из Милошевца, као и представници Подружнице потомака старих ратника од 1914. до 1918. године из тог поморавског села и Општинске организације Смедеревска Паланка на челу с председником Миланом Тодоровићем.

Госте и публику поздравила је директорка Библиотеке Ирена Поповић, а потом се све одвијало онако како је сценаријом предвидео члан СКОР-а Слободан Тодоровић Токи, који се истовремено нашао и у улози водитеља. Била је ово прилика да паланачку књижевну публику први пут поздрави председник Савеза књижевника у отаџбини и расејању Милош Иветић. Он је истакао да СКОР има 600 чланова, а на простору Србије више oгранака међу којима и у Смедеревској Паланци. Савез је доживео пунолетство,а   идуће године обележиће 20 година постојања и плодног рада.

Председник Огранка у Смедеревској Паланци Драгољуб Јанојлић, обраћајући се гостима и публици, казао је да је Библиотека слављеник великог јубилеја, најбоље место да се поздраве и представе  „Књижевне ветрометице“ које су замишљене као стални назив књижевних наступа чланова СКОР-а у Смедеревској Паланци, али и на страни. Кроз „Ветрометице“ ће се неговати сећање на Петронија Перу Тодоровића (ветрометице су његов „изум“), оца модерног српског новинарства и књижевника, који је рођен у Водицама.

-На који начин  бисмо најбоље то урадили, ако не уз помоћ речи, сложених у стихове, прозне текстове и друге списатељске исказе? - упитао се Јанојлић, поздрављајућу у име Огранка СКОР-а у Смедеревској Паланци овај скуп и додао: -Делујемо у средини у којој је књижевне токове у дужем временском периоду усмеравао и подстицао гимназијски професор и књижевни критичар Милутин Срећковић. У Смедеревској Паланци делују два Књижевна клуба: "Пера Тодоровић“ и „21“. Подужи је списак оних који књижевно  стварају у овој средини, пишу, објављују и чине напор да књига, под налетом интернета, мобилних телефона и других новотарија новог доба, не падне  у бунар времена. Књижевне ветрометице се сасвим уклапају у оно што је замислио др Малиша Станојевић, а то је да  ЧИТАЊЕ ПОЕЗИЈЕ добије снагу покрета.

Своја књижевна остварења казивали су гости: Милош Иветић, Дана Радуловић, Мирко Стикић и Никола Плачкић, као и чланови Огранка СКОР-а у Смедеревској Паланци Драгољуб Јанојлић, Милован Петровић, Слободан Тодоровић Токи и Бранка Тирнанић. Посебан тон овом догађају дала је оперска дива Јована Булатовић, коју је публика наградила бурним аплаузом.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.