петак, 29 март 2024

Слике Лидије Узелац у Галерији модерне уметности у Смедеревској Паланци

Слике Лидије Узелац у Галерији модерне уметности у Смедеревској Паланци

Текст: Д. Јанојлић
Фото: Милован Мићо Петровић

У Галерији модерне уметности у Смедеревској Паланци  17. јула отворена је изложба слика Лидије Узелац из Ниша. Поставка је насловљена „Време нових  снова“, а љубитељи ликовне уметности могу да је разгледају до 8. августа. Иначе, ово је прва изложба у управо реновираној Галерији која је у минулим годинама угостила многе уметнике из земље и света.

Лидија Узелац успешно истражује могућности сликарских и несликарских материјала и то  једним посве особеним приступом, дефинисаним снажном потребом за експериментисањем да би се  на крају  дошло до апстрактне форме сведеног и снажног монументалног карактера.

-Лидија Узелац у својим сликарским остварењима вешто комбинује поступак вишеслојног лепљења различитих материјала и врста папира са  сликаним интервенцијама – запажа историчар уметности Милица Тодоровић.- На тај начин она ствара различите форме којима индиректно говори о енигматичној, пре свега, емотивној унутрашњости и различитим аспектима постојања и осећања.

Њен најновији циклус ослања се на претходни. Реч је о колажима, сликама и радовима штампаним на платну. Милица Тодоровић примећује како ова уметница смисленом игром духа, не одричући се снажног осећаја за експеримент и импровизацију, ствара дела сугестивног израза из чијих пора теку сокови живота.

-Почаствована сам што ми се пружила прилика да прва излажем своје радове у овој реновираној галерији коју води екипа младих – рекла је Лидија Узелац и позвала публику да погледа њена уметничка остварења.

Она је рођена 1961. године у Травнику. Дипломирала је на Академији лепих уметности у Фиренци. Специјализацију је завршила у класи професора Николе Салвија, а магистрирала на Факултету уметности у Бањалуци. Ради на Факултету уметности у Нишу где предаје вечерњи акт и акт. Ускоро из штампе излази њен практикум „Колажне трансформације“.

Овоме треба додати да је ово друга изложба  Лидије Узелац у Смедеревској Паланци.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.