четвртак, 28 март 2024

Стихови о узвишеној женској лепоти и духовној снази

Детаљ са песничке манифестације у Великом Поповцу код Петровца на Млави

Текст и фото: Д. Јанојлић

У Великом Поповцу, код Петровца на Млави, 22. јуна 2019. одржана је песничка манифестација на којој су проглашени победници 11. конкурса  „Ћирилица – огледало српске душе“. Одлуком жирија у саставу: Татјана Живковић, Виолета Миливојевић  и Раде М. Обрадовић,  прва награда Златни печат ћирилице припала је песми „Погледи расути по теби“, чији је аутор Миладин Обреновић из Рогатице ( Република Српска ), другу  Сребрни печат ћирилице завредела је песма „Слово о Јелици“ Нађе Бранков из Вршца, а трећа  Бронзани печат ћирилице додељена је песми „Божанствена жено“ Горана Витића из Београда.

Жири је одлучио да похвали још три песме пристигле на овај конкурс: „Кад Илона шета“ Бошка Ломовића из Горњег Милановца,  „Божанствена жено“ Ивана Гаћина из Задра и „Кад ме једном нема“ Стевана Милошевића из Врања.
На овогодишњи конкурс на тему „Жена“ стигао је већи број песама из Србије, региона и дијаспоре. Све те песме, које су штампане у зборнику манифестације, подељене су у три тематска циклуса: жена као вољено биће, жена као мајка и жена у српској култури и историји.

По оцени жирија,  награђени песници су на најбољи начин, по садржају и форми, ослоњени на српску традицију и поетику, лирским изразом и особеним стилом дочарали љубав и поштовање према жени као главном ослонцу српске православне породице, пожртвованој мајци и анђеоском бићу. Велики број песама инспирисан је мотивима дивљења и осећања узвишености пред женском лепотом и духовном снагом.

У порти цркве Свети Илија у Великом Поповцу, у завршници песничког конкурса „Ћирилица – огледало српске душе“, у присуству представника општине Петровац на Млави, СПЦ, културних посленика, песника  који су писали на задату тему, мештана овог села и других, славила се лепота. Према Виолети Миливојевић, библиотекару Народне библиотеке „Ђура Јакшић“, професора књижевности и члана оцењивачке комисије, песници који су се одазвали организатору манифестације, у својим песмама славили су  жену на начин који им је био духу најближи. -Што се тиче награђених и похваљених песама, рећи ћу и да је било тешко одлучити се – напомиње Виолета Миливојевић. -Избор  је начињен али нијансе су биле те које су одлучивале. Негде је пресудила емоција коју песма носи, негде лепа песничка слика, негде просто субјективни доживљај песме.

У овогодишњи зборник увршћена су и три шира прозна рада: „Жена – како то моћно звучи“ књижевника, публицисте и новинара Драгољуба Јанојлића, „Жена у српској народној поезији“ Драгана Јацановића, археолога и вишег кустоса Музеја у Пожаревцу и  „Жена - инспирација великих сликара“ Ксеније Илић, дипл. историчара уметности и библиотекара у петровачкој Народној библиотеци „Ђура Јакшић“.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.