недеља, 19 мај 2019

All Categories

Фудбал је одувек био у жижи најшире јавности. Тако и у Смедеревској Паланци где се традиција тог спорта мери деценијама. Из тог разлога треба поздравити напор дипл. инж. Миодрага Моде Лазића да сачини књигу о Фудбалском клубу „Младост Гоша“. Он је заправо овом књигом дао прилог за историју тог спортског колектива.

ЖИВЕ ЛЕГЕНДЕ АРАНЂЕЛОВАЧКОГ ФУДБАЛА: СТЕВАН МИХАИЛОВИЋ-СТЕВИЦА

Стевица је као ретко који од аранђеловачких асова могао да бира дрес Црвене звезде или Партизана, али је увек превагнула љубав према Шумадији. Како је рођен један од највећих тандема Михаиловић-Андрић? Између књиге и лопте победила љубав за ногометном игром. Како је Стевица „напаковао“ седам голова на једној утакмици? Зашто Михаиловић није имао успешнију каријеру, када је по таленту могао да обуче репрезентативни дрес?


Богату историју аранђеловачког ногомета обележило је, почетком прве  деценије после рата, рађање једне од најдаровитијих и најконтраверзнијих фудбалских звезда. Не мирећи се да пика ногометну лопту у сенци великих и потврђених асова ФК Шумадија, Стевану Михаиловићу Стевици је пошло „за ногама“ да брусећи свој брилијантни таленат и не копирајући друге, створи оргиналну спортску личност која није трпела покушаје „преписивања“. Дубоко у њему усађен је хомо луденс - човек игре. Свестан способности да својом чаролијом на терену „омамљује“ гледаоце, прихватао је и све више волео ногомет. Његова посебност огледа се и у томе што је на себи својствен начин исмејавао и пркосио многим неписаним правилима друге, ружне стране спорта. Стеван Михаиловић отворено прича, специјално за „еСтварност“, о својим ногомометним успонима и падовима, преласцима у Црвену звезду, Партизан, ОФК Београд и Челик, трансферима од којих се заврти у глави, „прљавом новцу“, „црним фондовима“ међу наводним ногометним аматерима.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности