четвртак, 28 март 2024

Председник и заменик председника скупштине ФК „Шумадија“ на јучерашњој седници поднели неопозиве оставке

Слева: Радиша Војиновић, председник скупштине, Марија Прековић, председница Клуба и Управног одбора и Ивана Мумало, секретар ФК „Шумадија“

Текст и фото: Љиљана Стојановић

Председник скупштине Фудбалског клуба „Шумадија“ у Аранђеловцу, Радиша Војиновић, поднео је неопозиву оставку на ту функцију из, како је рекао, моралних разлога због стања у клубу, који се тренутно налази на последњем месту Треће српске лиге - група запад.

Ту одлуку је саопштио под тачком разно, пошто је седница практично била завршена после око сат времена, и рекао је да себе више не види на тој функцији, јер не може да доприноси клубу у квалитетном смислу. Уједно је обавестио скупштину да оставку подноси и потпредседник Љубиша Дреноваковић, који није био присутан, али који га је замолио да то учини у његово име.

На данашњој редовној седници скупштине било је присутно 20 чланова, од којих три нова: Горан Мумало, Ранко Павловић и Вељко Мирковић, а Драгољуб Пејовић и Богољуб Теофановић су могли да дискутују, али без права одлучивања, како је образложио Војиновић. Били су ту и представници општине Аранђеловац: Милан Чорлија, члан Општинског већа, и Љубомир Драгојловић, начелник за привреду и друштвене делатности.

Чланови скупштине слушали Радишу Војиновића шта говори, али нису дискутовали

 

Међу присутнима није било представника организатора прикупљања петиције, коју је крајем прошлог месеца потписало 553 навијача и пријатеља ФК «Шумадија», чији је захтев био одржавање ванредне седнице и утврђивање одговорности за тешку ситуацију у којој се налази клуб.

Радиша Војиновић је истакао да напори у клубу и рад свих структура нису мали, али нема резултата, па је то био један од разлога за оставку, али је и предложио да се направи квалитетна анализа стања у ФК „Шумадија“, да се утврде разлози таквог стања и пронађу одговарајућа решења.

На тему резултатског неуспеха говорио је и Слободан Јовановић, члан скупштине, који сматра да су за то сви криви, управа и тренери, изузимајући председницу клуба Марију Прековић. „Малу смо подршку дали стручном штабу да из ове ситуације изађе“, рекао је Јовановић. Он се осврнуо и на финасије, које су, иначе, биле главна тема скупштине и подсетио да је буџет ФК „Шумадија“ у 2018. години био 15 милиона динара, а да је до тог јула  исте године, задужено 13 милиона 200 хиљада динара. Тешко је било искобељати се из тога, рекао је он, јер се календарска и фудбалска година не поклапају, али Јовановић има наду да ће се све решити.

Очигледно је да је скупштина заказана под притиском и на брзину, јер како другачије објаснити да ни дневни ред, а камоли извештаје о материјалном пословању или плану рада за наредну годину, нико од присутних није добио, јер нису ни урађени. Али, пошто није било значајнијих примедаба на ту тему, главну реч имала је председница куба и Управног одбора Марија Прековић. Она је у једночасовном обраћању (Војиновић и Јовановић су говорили највише десетак минута, а остали су ћутали) негирала све оптужбе о ненаменском трошењу пара, које су се протеклих дана чуле на „објавама“ незадовољних чланова клуба због неисплаћених зарада и говорила је на шта су паре потрошене.

Осим Марије Прековић и Радише Војиновића дискутовао је још и Слободан Јовановић (први слева)

 

Према речима Марије Прековић највише је утрошено на порезе и доприносе, око 4,4 милиона динара, близу два милиона на превоз, али није рекла колико се троши за плате запослених и тренере, већ је напоменула да је финасијски извештај транспарентан и да га свако може  погледати. Уједно је констатовала да 18 милиона динара, колико је ФК „Шумадија“ добио за текућу годину из општинског буџета, недовољно за нормално функционисање клуба, а да се новац од Фудбалског савеза Србије, у висини од скоро 1,2 милиона динара, налази на рачуну и да није потрошен.

„У јавности се појавило низ лажи и дезинформација око пословања, рачуна и пребацивања средстава “, рекла је Прековићева и најавила да ће се у будућности позабавити тиме, односно да транспарентно изнесе по ставкама где се све и зашта троши „јер мислим да је свака мера превршена, да је јако велики безобразлук колико људи поседују дезинформације и колико су у стању да се претходно не информишу довољно о томе и користе ситуацију да пласирају у јавност дезинформације“, рекла је она. Посебно је помињала групу људи, не назначивши о коме је реч, „која  хоће да политизује читаву ствар и да укаља углед „Шумадије“.  

Једночасовно излагање Марије Прековић се, углавном, вртело у круг, јер је неколико пута понављала исте ствари, посебно да нема довољно пара и да се дугује новац за плате запосленима, тренерима и играчима, али да се година, што се финансија тиче, завршила на нули. И поред тога, није било средстава да се обележи 90 година постојања ФК „Шумадија“, али да ће у догледно време бити уприличена академија и пригодна свечаност, истакла је она.

Што се планова за наредну годину тиче, радиће се на појачању клуба, првенствено играчима из града и околине, али председница Управног одбора не искључује ни појачање са стране. То се односи и на тренере, који се, како тврди, јављају у великом броју, али није још ни са једним тренером потписан уговор. Такође је нагласила да ће све учинити како би се средиле просторије и терен клуба.

Занимљиво је да њено излагање није ни хваљено, ни куђено, већ су присутни чланови скупштине готово без поговора, изузев Војиновића и Јовановића, прихватили у целости финансијски план пословања и план рада за наредну годину, који није ни написан, већ само усмено од стране Марије Прековић наговештен.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.