уторак, 07 април 2020

Пише: Јован Николић

Моје име је Јован Николић, матурант сам опште гимназије СШ ,,Краљ Петар I“ у Тополи. Већ пет година сам члан Истраживачке станице ,,Петница“ на програму  археологије, где сам две године радио истраживања на локалитетима применом методе георадара (Akula 9000C).  Примена ове методе представљена је у раду који је објављен у ,,Петничким свескама“ и медијски пропраћен од стране ,,Археолошког журнала“.

Пише: проф. др Првослав Јовановић

Супружници из Новог Сада, Нада и Момчило Бабић, крајем октобра ове године били су гости аранђеловачког хотела „Извор“. Када су сазнали од особља Сектора СПА и велнес хотела да могу пешачити стазама здравља и уживати у природним лепотама Букуље, одмах су нас позвали.

Чим смо се 28. октобра ове године упознали у хотелу «Извор» рекли су нам да су велики љубитељи природе и пешачења. Баш као што то моја супруга  Снежана и ја. Од хотела «Извор» смо путовали нашим колима до ресторана „Качара“ на Букуљи, а затим смо пешачили до туристичке осматрачнице на врху планине. По ко зна који пут и ми смо уживали у прелепој панорами. Гости из равне Војводине су били одушевљени призором.

Док смо шетали Букуљом Нада и Момчило су хвалили чист ваздух, али и пејсаж - разне врсте дрвећа, невероватну лепезу јесењих боја њиховог лишћа, одсуство буке, али и пријатно друштво.

Током боравка на туристичкој осматрачници видели су планине - Авалу, Космај и доминантни Рудник, као и брда (висове) - Орловицу, Шутицу, Ваган и познати Опленац. Захваљујући лепом дану и доброј видљивости, као на длану гледали смо Аранђеловац, Младеновац, Смедеревску Паланку и Тополу. Гости су имали јединствену прилику да уживају у погледу на шумадијску златну јесен - терене покривене шумама, плантажама воћа, као и валовите пропланке и пашњаке, оранице и винограде, сеоска насеља и засеоке.

На стази према туристичкој осматрачници на врху Букуље (фото: Снежана Јовановић)

 

Док смо се враћали гости су нам преносили своје импресије о хотелу „Извор“: смештају (веома чистим смештајним јединицама и њиховим садржајима), храни (свежа, укусна и разноврсна), садржајима за опуштање (пливању у базенима са природном минералном водом, саунама, масажи, теретани) и особљу (љубазно, стручно, професионално).

Посебно су похвалили идеју да гости хотела „Извор“ имају и разне садржаје активног одмора, а посебно пешачење стазама које воде према планини Букуља и околини, и то у организацији брачног пара Јовановић, који то чине без икакве материјалне, односносно финансијске накнаде. За своју душу и у корист стварања лепше енергије ради развоја туризма.

На крају дружења и пешачења, гости су се захвалили на традиционалном српском гостопримству, како од стране особља хотела „Извор“, тако и својих домаћина Јовановића, и изразили жељу да поново дођу у «Извор» и упознају се са осталим природним лепотама и културном ризницом Аранђеловца и околине.

Пише: проф. др Првослав М. Јовановић
Фото: Снежана Јовановић и Далибор Делибашић

Буковичка бања је више од два века познато бањско, туристичко место, захваљујући природним богатствима која имамо. Осим минералне воде чист ваздух је наше драгоцено благо, за које је најзаслужнија планина Букуља. С обзиром на искуство са неконтролисаном експлоатацијом мермера на Венчацу, и голетима које нико не пошумљава, желим читаоце портала „еСтварност“ да упознам и са основним информацијама  из пројекта „Букуља - заштићена еколошка зона“.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности