петак, 15 новембар 2019

Текст и фото: Д. Тодоровић

Повод за овај јулски осврт је човек, сад већ почивши Хаџи Миодраг Миле Бошковић (преминуо у болници „Свети Сава“ у Београду 29. јула 2019). Тек кад неког изгубимо схватимо колико нам је за живота значио. Неколико стотина људи са тим осећањем сабрало се и у дворишту породичне куће у Врбици, 30. јула 2019, ради саучешћа породици: супрузи Добрили, ћерки Марији и сину Немањи.

Средином фебруара прошле године породицу, родбину и многобројне пријатеље с неверицом је затекла вест да је у 84. години преминуо Радован Бранковић, пензионисани професор и дугогодишњи директор Више технолошке школе за неметале у Аранђеловцу.

Онако како је живела скромно и подаље од сваке помпе, тихо је 20.  марта 2018. године, отишла Станка Тодоровић Миловановић, угледна српска уметница, која је више од четири деценије посветила графици и сликарству.


Станка је рођена 21. новембра 1946. године у Горњој Трешњевици. Склоност ка цртању показивала је већ у основновној школи коју је завршила у Аранђеловцу. После завршене средње школе за примењену уметност, дипломирала је на Ликовној академији у Београду(1972) и и завршила последипломске студије (1974). Београд је изабрала за место свог стварања и живота.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности