понедељак, 14 октобар 2019

Текст: Д. Јанојлић
Фото: Милован Мићо Петровић

Минутом ћутања палим борцима и полагањем венаца на споменик народним херојима Радмили Шишковић, Ивану Мукеру и Драгославу Ђорђевићу Гоши, јуче је у Смедеревској Паланци обележен Дан ослобођења тог града и околине у Другом светском рату. Венац у име Општине положио је председник Никола Вучен, а то су учинили и представници пензионерских организација Смедеревске Паланке.

Текст и фото: ДТ

Сваког 3. октобра Слободанка, познатија као Боба, Веселиновић, која је крајем прошлог и почетком овог века радила као домаћица хотела, пожели „Извору“ срећну годишњицу.

Текст: Драгољуб Јанојлић
Фото: Срђан Микић

У Азањи је на пригодан начин и веома достојанствено обележен Дан Азањске битке у Другом светском рату. То је учињено у присуству академика Жељка Зиројевића, заменика председника Републичког одбора СУБНОР-а, Томислава Домановића, заменика председника Регионалног одбора СУБНОР-а Крагујевац,, Спасоја Влаховића из Градског одбора борачке организације Крагујевца, мештана  и омладине Азање. Више делегација положило је венце и цвеће на споменик погинулим борцима, чији је аутор био Живослав Мијатовић. Програм у коме је учестовао и глумац Градског позоришта из Смедеревске Паланке Аца Мишић, који је надахнуто говорио стихове песме Танасија Младеновића „Ноћ пред полазак“, водила је Биљана Поповић, ауторка врло гледане емисије на ТВ „Јасеница“  под називом „Познати Паланчани“.

Сећање на 78-годишњицу Азањске битке уприличили су Месно удружење СУБНОР-а и Месна заједница Азања, чији су председници Зоран Ђурђевић и Родољуб Станимировић. Свечаност на којој су говорили Зоран Ђурђевић, академик Зиројевић, књижевник Драгољуб Јанојлић и заменик председника Скупштине општине Смедеревска Паланка Родољуб Станимировић, пригодним фолклорним играма увеличали су чланови Културно-уметничког друштва „Азања“. У овом догађају учествовале су и жене из Завичајно-туристичке организације „Азањска погача“.

Госте је, у име домаћина, поздравио Зоран Ђурђевић, који се укратко осврнуо на Азањску битку за коју је казао да је била прва фронтална битка у којој су с једне стране учествовали борци Азањске, Ресавске и Орашке партизанске чете, а с друге окупаторска  војска, односно Немци. Непријатељ је у овом окршају имао осам мртвих и више рањених, док су  партизани изгубили два своја ратна друга. Академик Зиројевић, изражавајући задовољство што Азања и Азањци нису заборавили велики историјски догађај, који се збио у њиховом селу 28. септембра 1941. године, апеловао је да се с неговањем сећања на Азањску битку настави и изразио жељу да у томе убудуће учествује још већи број младих.

Родољуб Станимировић, констатујући да Азањске битке нема у српској, па ни у завичајној историји, истакао је да је она имала велики значај у распламсавању народно-ослободилачке борбе против мрског окупатора наше земље.

-Има је, међутим, у срцу нашег слободарског народа, који је одувек умео да цени слободу, да се за њу бори и да негује сећање на храбре и одлучне борце, који никад нису поклекли пред моћном немачком силом – казао је Станимировић. -Напротив, били су спремни да се за слободу свог народа и своје земље боре до последње капи крви. Зато су и успели да после четворогодишње борбе  слободом озаре сваки педаљ наше земље, па и Азању. Станимировић је изнео да су неки у годинама за нама, посебно оним које су претходиле 5. октобру, а наставиле се и после тог датума, упорно покушавали да умање историјски значаја Азањске битке, измишљајући лажи и фалсификујући историју.

-У томе нису успели и због тога што је наш  слободарски народ испољио невиђену упорност да негује и чува светле традиције народно-ослободилачке борбе – предочио је Станимировић. -Овде, пред овим спомеником, окупљао се да одамо пошту онима који су слободу платили животом, али су нам и дали пример како слободу и мир треба чувати. Станимировић се осврнуо и на покушаје ревизије наше историје, када појединци покушавају да народно-ослободилачку борбу изместе на маргину историје, сметнувши с ума да народ зна и памти боље од оних који би баш све да прекроје у корист оних који су били уз непријатеља нашег народа.

-То не смемо дозволити – заложио се Станимировић. -Ако се партизанска војска, гладна и боса, борила с пушком у руци, можемо и ми данас да се боримо оваквим манифестацијама и неговањем сећања на херојске дане многим родољубима током Другог светског рата. На нама је да ширимо слободарски карактер борбе и да тражимо да се народно-ослободилачком рату посвети макар један час у нашим школама. Станимировић је напоменуо како се последњих година мења однос власти према народно-ослободилачкој борби, чему допринос даје и актуелни председник Србије Александар Вучић који је ових дана најавио и велику прославу Дана ослобођења Србије у Другом светском рату.

Књижевник Драгољуб Јанојлић је указао на стих једног песника који каже да онај ко је погинуо за слободу своје земље и народа, никад није умро. Због тога је дужност садашњих и будућих генерација да негују културу  сећања на знане и незнане хероје народно-ослободилачког рата. Осврћући се на покушаје прекрајања историје, подсетио је како су не тако давно из војних библиотека избациване књиге које припадају књижевности народно-ослободилачке борбе. То је текло упоредо са уништавањем оружја из наших војних арсенала, уз осмех и приметно задовољство припадника тадашње власти.

Све у свему, била је ово величанствена прослава једног ратног догађаја из завичајне историје, уз иницијативу да се на подручју паланачке општине скромним спомен-обележјима означе места страдања становништва од стране непријатеља и њихових слугу.

Текст и фото: Марина Благојевић

Представници Групације „ЗА СПАС АР“ (Марина Благојевић – Удружење „Прав(и) пут“, Иван Ивановић – „Наши“ и Миодраг Прековић – „Двери“) данас су открили нову аферу локалне власти. Неко „из врха“ је омогућио за сада непознатом лицу (или непознатим лицима) да се богати о трошку јавне установе СРЦ „Шумадија“, односно свих грађана Аранђеловца.

Имали смо одређена сазнања и фотографију рачунара за производњу Биткоина у канцеларији Спортско-рекреативног центра „Шумадија“ у Аранђеловцу , односно „рударење“  (Биткоин је дигитална, глобална, криптовалута чији курс одређује тржиште). „Рударење“ власнику може да донесе и неколико хиљада евра месечно, али је за то потребно и неколико хиљада киловата електричне енергије (а кад је струја џабе, онда је и зарада 100 одсто). Што су моћнији рачунари и софтвери за „рударење“ то је и зарада већа. Хтели смо да проверимо тачност наших информација и дошли смо испред канцеларије, која је направљена на некадашњем улазу у СРЦ „Шумадија“, из Улице Кнеза Михаила.

Некадашњи УЛАЗ 1 претворен у простор за „рударење криптовалута“

 

У канцеларију „УЛАЗ 1“ нисмо могли да уђемо скоро два сата, јер нико није знао да нам каже где се, односно код кога налази кључ од те „рударске просторије“. Иван Ивановић је позвао Полицијску станицу у Аранђеловцу, објаснио због чега смо овде дошли и рекао да је потребно да дођу на лице места, што су они брзо и учинили. 

Полицајци испред СРЦ „Шумадија“ данас привлачили пажњу запослених и пролазника

 

Представници Полицијске станице у Аранђеловцу су обавили увиђај и разговоре са одговорним лицима у СРЦ „Шумадија“, како би што пре пронашли власника уређаја за „рударење“, који је илегално користио електричну енергију у јавној установи.

Ова афера ће бити врућа тема наредних дана, јер је тек потребно утврдити не само ко је власник и ко је том лицу, и од када, омогућио да користи просторију „УЛАЗ 1“, већ и колика је материјална штета нанета Спортско-рекреативном центру „Шумадија“ у Аранђеловцу. Очекујемо и реаговање основног јавног тужиоца и покретање поступка кривичне одговорности за све који су омогућили нелегално богаћење привилегованих појединаца.

Открили још једну аферу у Аранђеловцу, с лева: Марина Благојевић („Прав(и) пут“) и Иван Ивановић („Наши“) данас испред СРЦ „Шумадија“

 

Сутра ће Уједињена аранђеловачка опозиција, односно Групација „ЗА СПАС АР“, одржати конференцију за новинаре, на којој ће грађани бити обавештени о новим детаљима афере „Биткоин у СРЦ-у“, као и захтевима ради што бржег расветљавања нове афере у нашем граду.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности