понедељак, 21 октобар 2019

МЖ

Почивши Милан Стефановић, познатији Аранђеловчанима као Мика Ацин, поклонио је „Стварности“ доста фотографија из породичног албума. Фотографија, коју сад објављујемо, снимљена је поводом Ђурђевданског уранка.

МЖ

Прослава победе опозиције у Даросави на локалним изборима 1937. године овековечена је заједничким снимком неколико стотина мештана. Како се на фотографији види направљено је велико  народно весеље.

Даросава је била једно од ретких (ако не и једино) село у Србији и Краљевини Југославији у којем су мештани на демонстрацијама исказали своје мишљење о приступању Југославије Тројном пакту 25. марта 1941. године

Док су у Београду демонстранти 27. марта 1941. године клицали „Боље гроб него роб“, Боље рат него пакт“, изводили државни удар и проглашавали малолетног Петра Другог Карађорђевића за краља Југославије, окупљени Јарменовчани су коментарисали вести из престонице, које су слушали са радија и од путника пролазника.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности