понедељак, 27 јануар 2020

М. Живановић
7)

Констатинова породица је доживела трагичну судбину  за време рата 1944. године у Миличиници код Ваљева, где су тада живели његови родитељи. Изненада бану четници у кућу код деде Данила и бабе Александре. Ту затекну њихову кћерку Клавдију, коју су са сином Венедиктом, добили по доласку у Србију. У гостима је био и рођак Николај Севјастанович. Константиновој ћерки Тамари Виденовић остао је урезан у памћење сваки детаљ овог догађаја, који никада неће заборавити: -Неколико четника изведу из куће Александру и Клавдију, а са дедом Данилом и Николајем остане друга група да пије ракију.

Мирослав Живановић
(6. наставак)

Настављамо фељтон о руским избеглицама у Аранђеловцу. Шта је пордица Данила и Александре Новосиљцев доживела бежећи бродом из Русије? Константин користио сваки тренутак да се приближи Богу и проучава веру. Дипломирао богословију у Бугарској. Како се прота Новосиљцев сељакао из места у место, да би службовао по јужнобанатским и шумадијско-колубарским богомољама.

Пише: Љубомир Ивановић (5. део)

Дејвид Мекензи Илију Гарашанина види као истакнутог државника, који у служби српских кнежева има одлучујући политички утицај, одржава ред и стабилност, помаже развој, напредак и поставља чврсте темеље српској  држави.

Пише: Милета Грујић (2. део)

Славко Грујић је четврти син, односно осмо дете уваженог државника и српског дипломате деветнаестог века, чувеног Даросавчанина Јеврема Пантелије Грујића.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности