субота, 23 септембар 2023

Профункционисало редовно обавештавање грађана у општинама

Заглавље Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама

Анђелка Тодоровић

После, срећом неуспелог, покушаја централизованог извештавања о стању и последицама Коронавируса КОВИД-19, само од стране кризног штаба Републике Србије, данас је у многим општинама у Србији почело редовно обавештавање јавности о информацијама које највише и интересују локално становништво.

Подсетимо, на нашем Интернет порталу www.stvarnost.rs претходних дана смо објавили неколико текстова о покушају централизованог извештавања: „Због централизованог информисања после закључка Владе уследило саопштење Удружења новинара Србије“ (1. априла), „Влада Србије поништила закључак о централизованом информисању – на потезу председници општина“ (2. априла) и „О покушају диригованог информисања о пандемији у Србији огласиле се и међународне асоцијације новинара“ (3. априла).

Данас је Бојан Радовић, председник општине Аранђеловац и командант општинског Штаба за ванредне ситуације, одржао конференцију за новинаре, најављујући да ће редовно извештавање постати пракса. Препоручујемо Вам да погледате извештај новинарке Телевизије „Сунце“ Александре Бињовић и сниматеља Николе Анђелковића:

https://www.youtube.com/watch?v=qUQA5ibRWKw


(Извор: РТВ „Сунце“ Аранђеловац, YouTube, 7. априла 2020. године)

С обзиром на то да су председници општина истовремено и команданти штабова за ванредне ситуације у локалним самоуправама, на тражење бројних читалаца нашег портала објављујемо и интегрални текст Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама:

Loading...


Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама, објављен у „Службеном гласнику Републике Србије“ број 87, од 2018. године

С обзиром на сугестије наших читалаца, који на гуглу не могу да пронађу све прописе који их интересују, и у наредном периоду наставићемо да објављујемо законе, уредбе и друга акта, од значаја за живот и рад локалне заједнице.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности