четвртак, 18 јул 2024

Најстарија фотографија угоститеља испред «Старог здања»

Испред улаза у «Старо здање», на тераси према парку Буковичке бање, снимак непознатог фотографа из периода 1948 – 1953. година

На овој црно-бело фотографији, једној од најстаријих коју је Интернет портал «еСтварност» до сада пронашао, виде се запослени у „Старом здању“ у првим годинама после Другог светског рата. Према прикупљеним сазнањима највероватније се ради о периоду између 1948. и 1953. године.

Поред управник Бошка Гужвића (трећи са леве стране, седи, у тамном оделу) нашли су се: конобари, кувари, куварице и шефови сала. Жене у том периоду нису радиле као конобарице, јер то занимање према тадашњим схватањима и није баш приличило женама, упркос томе што су Аранђеловац и Буковичка бања словили за туристичко место. Додуше, и туризам је у том периоду био у повоју, јер су у периоду када је снимљена ова фотографија испред «Старог здања» (које је било уређено и за смештај гостију) у «Шумадији» (изграђеној 0д 1937 – 1939) још увек су боравила ратна сирочад и сиромашне породице.

Син Бошков Милан Гужвић, пензионисани дипломирани стоматолог, за «еСтварност» каже  да је Бошко претходно био у Опатији, а једну сезону је радио и као директор  хотела „Галеб“ у Улцињу. По свему судећи Бошко Гужвић ће остати највише упамћен по, за то време, храбром потезу - отварању ноћног бара  у подрумским просторијама хотела „Старо здање“ почетком осамдесетих година прошлог века. Бољи познаваоци прилика у српском угоститељству, тврде, да су нови западни ветрови прво прострујали београдском чаршијом појавом ноћног клуба „Лотос бар“ у хотелу „Мажестик“, а убрзо потом и у „Старом здању“.  

Од тога умало да се направи политички случај, јер је тадашњи аранђеловачки општински комитет комуниста, подлегавши чаршијском моралисању, после дуге партијске расправе ставио вето на отварање бара! Комитет се ушанчио у моралном, а управника Гужвића интересовала је оригинална и привлачна туристичка понуда, као и могућност лепе посете и добре зараде.

У овај аранђеловачки политички случај, уз сву халабуку око отварања стриптиз-бара у подруму хотела „Старо Здање“, умешало се и партијско руководство Србије. Другови одозго, како се говорило, по кратком поступку су направили чистку у аранђеловачком комитету и посмењивали све који су били против отварања бара. Ето, и комунисти су волели лепе жене, па и у стриптиз-бару.  Стављање катанца на ноћни клуб утицало би на развој туристичке понуде у Буковичкој бањи, било је објашњење српске партијске врхушке.

Тако је у хотелу „Старо здање“ отворен стриптиз-бар са варијете програмом уз музицирање «Жирадо» оркестра са Скадарлије, тако да су многе оновремене познате личности радо долазиле у «Старо здање» управо због ноћног уживања. Међу најчешћим гостима био је Драгослав Дража Марковић.

Ову фотографију на адресу нашег портала «еСтварност» послао је Аранђеловчанин Душан Дуле Теофановић , који живи у  Новом Саду, са жељом да обогати нашу фототеку, на чему смо му захвални.

Позивамо све Вас, поштовани читаоци Интернет портала «еСтварност», да нас обавестите на мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. о именима угоститеља, запослених у „Старом здању“ у периоду од 1948 – 1953. године. Молимо Вас и да погледате Ваше фото-албуме и пожутеле фотографије, па да нам пошаљете ради објављивања и очувања од заборава.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.