четвртак, 18 јул 2024

СВАКА МУШКА ГЛАВА У ДАРОСАВИ НА ДЕМОНСТРАЦИЈАМА 27. МАРТА

СВАКА МУШКА ГЛАВА У ДАРОСАВИ НА ДЕМОНСТРАЦИЈАМА 27. МАРТА

Даросава је била једно од ретких (ако не и једино) село у Србији и Краљевини Југославији у којем су мештани на демонстрацијама исказали своје мишљење о приступању Југославије Тројном пакту 25. марта 1941. године


У центру села, преко пута садашње основне школе, био је слободан простор. Ту се са свих страна Даросаве сјатило пуно људи. Свака мушка глава дошла је на демонстрације 27. марта, истог дана када се „кувало“ у Београду. То не треба да чуди јер је Богдан Грујић, опанчар из Даросаве, познати комунистички вођа овога краја и Лазаревца (из кога је управо био протеран од власти) већ припремио истомишљенике и напредне људе шта се спрема у Београду. Када се зна да је у Даросави радничка класа већ имала потпору комуниста у две „шамотаре“ и међу радницима железнице, не треба да изненади овако масован одзив Даросавчана, каже Милета Грујић, пензионисани инжењер из Даросаве, добар познавалац историје овог места, које су звали и „Мала Москва“.


Милорад Радовић је имао префињен осећај фото-репортера и овековечио овај догађај за историју. Међутим, његова богата колекција предратних и ратних фотографије, нажалост, није сачувана. Ову јединствену фотографију аутор текста је добио од Радовића пре четири деценије и доживела је да први пут буде објављена на Интернет порталу «Е СТВАРНОСТ».

Мирослав Живановић

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.