четвртак, 28 март 2024

Видовданске „Књижевне ветрометице“ у Водицама

Видовданске „Књижевне ветрометице“ у Водицама

Текст и фото: Д. Јанојлић

У Водицама, у склопу Видовданских свечаности, у организацији Књижевног клуба „Пера Тодоровић“ и Завичајно-туристичког удружења „Видовача“, одржане су 28. јуна 2019. „Књижевне ветрометице“ на којима су, уз председника Клуба и модератора Слободана Тодоровића-Токија, наступили Милован Мићо Петровић, Драгољуб Јанојлић и Миодраг Милуновић.

Пре наступа песника, сечен је славски колач, а у  том чину уз четири свештеника, учествовали су и гости Завичајно-туристичког удружења „Видовача“. Све то дешавало се у Спомен-кући „Пера Тодоровић“, која је стављена под кров и чији се коначни завршетак и стављање у функцију очекује у наредном периоду. Идеја је да Водице, у коме је рођен отац модерног српског новинарства и књижевник Пера Тодоровић, прерасту у Новинарско село Србије.

„Књижевне ветрометице“, према сценарију Слободана Тодоровића, који се већ осведочио као прозни писац романсијер, започео је Милован Мићо Петровић, који је крајем минуле године објавио нову збирку песама посвећену стогодишњици завршетка Првог светског рата под насловом „Голготом до живота“. Петровић је, иначе, члан Савеза књижевника у отаџбини и расејању са седиштем у Новом Саду и КК „21“ у Смедеревској Паланци.

Како је рекао председник КК „Пера Тодоровић“ Слободан Тодоровић Токи, иначе праунук знаменитог Водичанина, изузетну пажњу привукао је  наступ Драгољуба Јанојлића, осведоченог пријатељ Водица, који је, поред новинарског истрајавања, склон приповедаштву, поезији, фељтонистици… Јанојлић је ове године, у издању „Стварности“ из Аранђеловца, објавио зборник песама о Станоју Стаматовићу Главашу под насловом „Шумадијски див“. Члан је Удружења књижевника Србије и Савеза књижевника у отаџбини и расејању, а уз то и Управе Удружења новинара Србије.

Свето тројство „Књижевних ветрометица“  у Водицама, на Видовдан 2019, затворио је песник Миодраг Милуновић коме је ових дана, у издању КК „21“, штампана збирка песама „Праг куће ветрова“. Милуновић је члан Удружења књижевника Србије, Друштва књижевника Косова и Метохије и КК „21“ у Смедеревској Паланци. Његова поезија заступљена је у антологији „Прогнани Орфеј“ и антологији песама са Косова и Метохије, насталих у периоду 1960 – 2010.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.