петак, 09 децембар 2022

Контејнери наша дика...

Текст и фото: Дејан Комненовић, дипл. економиста

Радници ЈКП „Букуља“ су 31. јула 2019. намерно преврнули неупотребљиве, покварене, контејнере приликом неуспешног покушаја пражњења смећа. Контејнери у подбукуљским селима немају точкове, поклопце, без дна су...
Свуда по асфалту су исцурели и остаци течности из возила  за одвоз смећа, што ову „шумадијску идилу“ чини још гадљивијом.

Сваком пролазнику су видљиви преврнути контејнери изнад водојаже у Гарашима (контејнер преврнут у остругу), испод и поред водојаже у Гарашима (постоје три места са контејнерима где је на једном месту контејнер бачен и лежи на ливади, мало даље од пута, а на другом је поткочен блоком гас-бетона и попреко постављен у односу на пут) и код Врбе у Босути  (два неупотребљива контејнера). Иначе, од центра Гараша (где се налази неупотребљив, тотално оштећени контејнер без дна) па до Врбе у Босути, нема контејнера поред пута. Због тога у Босути између две среде настаје права дивља депонија.

Овакав нехигијенски хаос вуче корене из ранијих година, када није у селима под Букуљом ни било контејнера, када нико није ни мислио о одлагању и одвожење смећа. Сад, кад смо поново остали без контејнера, односно имамо неупотребљиве контејнере, који стварају ружну слику не само о нашем материјалном, него и духовном сиромаштву, менталитету и ружним наравима. Замислите само како ове ружне слике поред пута коментаришу туристи који су кренули овим путем према Белановици и даље ка Лазаревцу, Љигу, Београду...

Ево и шта се дешавало претходних дана: 17. јула је у знак протеста мештанка Драгоља, са територије општине Горњи Милановац (где ових проблема са смећем нема), Катарина Јаћимовић, снимила и поставила на друштвене мреже фотографије мини депоније, која се створила код Врбе у Босути. Ту и велики део суседног села Драгољ довози своје смеће, а њена деца са другим ђацима ту чекају аутобус. Из ЈКП «Букуља» су одговарали да се смеће одвози сваке среде и да није реч о немару и прескакању одвожења смећа. Међутим, 24. јула смеће поново није одвежено на читавој деоници од Аранђеловца до Босуте. Смеће је, половично, испражњено из контејера у ноћи између петка и суботе 26. и 27. јула 2019. године, највероватније након ванредних наређења руководства ЈКП «Букуља». Коначно је уследило «пражњење» контејнера у среду, 31. јула, већ описаним превртањем и рушењем тешко оштећених, неупотребљивих контејнера.

Флеке на асфалту од просипања течности из смећа које превозе неисправни камиони ЈКП «Букуља»

 

За разлику од нас у суседној општини Горњи Милановац постоје велики контејнери постављени на бетонирана постоља поред пута, а не на путу, у које може да стане по неколико кубика смећа, рециклажни депои - бетонирани простори поред пута са плетеном жицом, која спречава да ветар разноси смеће, а имају и рециклажна дворишта за одлагање кабастог отпада.

Ми у Аранђеловцу, нажалост, немамо решене елементарне ствари, од неисправних контејнера и возила за превоз смећа до одговарајуће организације и мотивисања рада запослених, како им не би ни пало на памет да преврћу контејнере.

Заштита водотка је посебна прича. Мини депонија код Врбе у Босути, која се налази на пет метара од реке Букуље и непосредно уз црпну станицу "ЗАШТИТНИ ПОЈАС ИЗВОРИШТЕ "КАЧЕР", одакле пију воду Аранђеловчани, је тек права слика и прилика наше ниске културе и неорганизованости, која може да нас кошта здравља и живота људи.

Депонија код Врбе, након две седмице неодвожења смећа, снимљено 17. јула 2019.

 

У сврху «заштите појаса» изворишта Качер и реке Букуље, чије је ушће у реку Качер 50 метара низводно, на овом месту је Општинска управа Аранђеловац купила 2014. катастарску парцелу 1095/1 и 1095/2,  у површини од око 50 ари, где је и црпна станица на реци Качер. Да ли је уређен заштитни појас изворишта !? Није.

Наведене парцеле налазе се управо иза контејнера, тако да је потпуно изводљиво саградити пристојан рециклажни депо, бетонирати и мрежом обезбедити простор од бар једног ара и упристојити целу ситуацију.

На жалост нити је општинској власти, нити комуналном предузећу, важна заштита квалитета воде за пиће и увођење реда у прикупљању и одвожењу комуналног отпада.

Надамо се да ће профункционисати редовно одвожење смећа сваке среде, на релацији Босута – Аранђеловац и да ће неупотребљиви контејнери бити поправљени, за почетак. Биће лепо ако се сете да одвезу и смеће од продавнице у Јеловику или ветеринарске станице у Босути.

Уколико се ништа не промени, мештани Босуте биће још активнији у критиковању ове велике срамоте, како на друштвеним мрежама тако и на Интернет порталу «еСтварност».

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности