петак, 09 децембар 2022

Опроштај од Милете Грујића - потомкa чувене породице

МЖ

Милета Грујић је рођен 6. октобра 1946. године у Даросави – преминуо 12. августа 2019. Његови родитељи били су Драгомир и Новка. Имао је два брата и две сестре. После завршетка Више технолошке школе у Аранђеловцу запослио се у Горњем Милановцу. Потом посао добија у Фабрици елекропорцелана. Преласком у даросавачку Фабрику шамота испунио је своју велику жељу. Уложио је велики напор да са стручним људима унапреди технологију производње у фабрици. Међутим, доживео је велико разочарање 2008. године, када је отпуштен као технолошки вишак.

Радост налази у породици у којој са супругом Славком добија ћерку Биљану и  сина Ненада. Деца му дарују петоро унучади и праунуку.

Вишегодишња жеља за истраживање прошлости Даросаве и порекла овдашњег становништва постају му највећа пасија у коју је улагао сву енергију и емоције. Као потомак чувене породице Грујић осећао је посебну обавезу да истражи и потомству остави писане документе о животу и делу њихових најзначајних представника Шестановића, Јеврема, Славка Грујића... Планирао је да прикупљену грађу о историји Даросаве, објави ове године као монографију. Пошло му је за руком да испише последње странице ове књиге, чије смо делове почели да објављујемо на Интернет порталу «еСтварност». Милетино здравствено стање нагло почиње да се погоршава пре три године, када је доживео срчани удар. У лето  ове године  добија амболију плућа, која је 12. августа имала фаталан епилог.

Како је договорено са Милетом, наставићемо да приближавамо нашим читаоцима најинтересантније делове његовог истраживања од око 300 страница. Одласком Милете изгубили смо поузданог и вредног сарадника. Нажалост, није дочекао да види своје животно дело у корицама књиге.

Од Милете су се опростили његови Даросавчани, многобројни пријатељи и родбина.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности