петак, 07 октобар 2022

Остаци некрополе старих Римљана видљиви до Аранђеловдана

Текст, фото и видео-снимак: Д. Тодоровић

 На Венчацу су 18. јула 2019. боравили председник скупштине Удружења „Павле Бакић“ Владета Коларевић и чланови управног одбора Удружења „Павле Бакић“ Бранка Максимовић и Драган Тодоровић. Разговарали су са Славицом Ђорђевић, археологом, из Регионалног завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу о резултатима и трајању истраживања.  

-Прошле године смо пронашли 33 гробна места из античког периода, са скелетима и личним и кућним предметима, а ове године још 27. Следеће седмице завршићемо археолошке радове – рекла је Славица Ђорђевић, коју је интервјуисала и новинар Љиљана Стојановић (ускоро ћемо објавити интервју на нашем порталу).

Некропола старих Римљана опкољена тешком механизацијом

 

И док испод некадашњег врха Венчаца, који је имао 658 метара, истраживачи на врелом јулском сунцу вредно и пажљиво прекопавају некрополу стару око два миленијума, тешке грађевинске машине „Бекамента“ дробе силне кубике камена, а огромни камиони одвозе десетине тона уситњеног мермера са врха Венчаца који нестаје пред нашим очима. После Аранђеловдана, када ће сви пронађени скелети и предмети бити у аранђеловачком музеју, врх Венчаца ће убрзо постати равна површина.

Поглед на Мали Венчац (611м) са Великог Венчаца (некадашња висина 658м)

 

У страху за будућност Малог Венчаца, на коме су најпре и пронађени остаци римског утврђења (врховима Венчаца пре 2000 година пролазила је граница великих римских провинција – Горње и Доње Мезије) представници Удружења „Павле Бакић“ обратили су се Регионалном заводу за заштиту споменика културе у Крагујевцу са предлогом да под хитно највишом могућом заштитом буде обухваћен Мали Венчац, како не би доживео тужну судбину Великог Венчаца. 

Камен са врха Венчаца - спуштен са 658м (остаци некадашњег врха Великог Венчаца у позадини) на 620м надморске висине

 

Руководство Удружења „Павле Бакић“ је тражило и да Регионални завод за заштиту споменика културе у складу са законским прописима заштити и локалитет Дворине, као и да обавежу „Бекамент“ да од јаловине и другог грађевинског материјала поново реконструишу врх Венчаца и уреде локалитет за туристичке посете. Иначе, као споменик културе до сада је на Венчацу заштићен само манастир Брезовац из 15. века, задужбина деспота Ђурђа Бранковића.

 

 

 

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности