петак, 09 децембар 2022

Слава Павла Бакића и годишња скупштина на Дворинама

Уз литургијско појање јереј Милош Маринковић, парох бањски, освештао је на Петровдан, 12. јула 2019, и ломио славски колач са члановима аранђеловачког Удружења „Павле Бакић“, које је основано 4. фебруара 2007. године. Петровдан, слава Павла Бакића, последњег српског деспота, данас је прослављена дванаести пут.

Традиционално окупљање чланова Удружења „Павле Бакић“ и овог пута је протекло уз одржавање годишње скупштине под отвореним небом. Председавао је Владета Коларевић, а једногласно су усвојени: извештај о раду Удружења између два Петровдана, завршни рачун за 2018. годину и извештаји о раду управног и надзорног одбора.

Посебна пажња је посвећена наредним активностима Удружења „Павле Бакић“ у организовању овогодишњег петог литерарног конкурса, чији је домаћин Основна школа „Милан Илић Чича“ у Аранђеловцу. Претходна четири конкурса реализована су у сарадњи са основним школама „Душан Радоњић“ у Бањи (први - 2015), „Свети Сава“ (други - 2016), „Милош Обреновић (трећи - 2017) и „Светолик Ранковић“ (четврти – 2018).

Захваљујући активностима Удружења у протеклом периоду о лику и делу Павла Бакића сада јавност овог дела Шумадије много више зна него раније. Посебно је томе допринео Војислав Веселиновић, један од 12 оснивача Удружења „Павле Бакић“, који је ове године објавио и другу књигу о Павлу Бакићу „Венчачки коњаници“ (прва књига „Павле Бакић последњи српски деспот – Под крилом града Венча“ била је доступна читаоцима 2012. године).

Чланови Удружења „Павле Бакић“ очекују што бржи завршетак археолошких истраживања локалитета „Дворине“, како би могли да се посвете остваривању преосталих статутарних циљева: изградње средњовековног двора Павла Бакића, као важне туристичке атракције и заштите животне средине на Венчацу. За изградњу средњовековног града/двора Павла Бакића под Венчацом основни предуслов је завршетак археолошких истраживања целокупног локалитета.За функционисање будуће туристичке атракције неопходно је да заштита животне средине на Венчацу постане доминантна тема, како би и план детаљне регулације Венчаца одборници СО Аранђеловац што пре усвојили. Томе Удружење „Павле Бакић“ доприноси и активним учешћем у прикупљању потписа/петиције „За спас Венчаца и парка Буковичке бање“, у заједничкој акцији са Удружењем „Прав(и) пут“, Покретом „Наши“ и Одбором „Двери“ у Аранђеловцу. Чланови Удружења „Павле Бакић“, који до сада нису потписали петицију, данас су то учинили на петровданском саборовању на Дворинама.  

https://www.youtube.com/watch?v=jNJy7LlhJ0A

Извор: You Tube, Интернет портал РТВ "Сунце" Аранђеловац

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности