петак, 07 октобар 2022

Тополци прославили Малу Госпојину – Дан општине

Текст и фото: ДТ

У суботу, 21. септембра 2019, у Тополи је низом манифестација обележена општинска слава Мала Госпојина. Најзаслужнијима су додељена признања на свечаној седници Скупштине општине Топола, а на традиционалном вашару подно Опленца и овог пута било је за сваког по нешто.

У Карађорђевој цркви - задужбини, изграђеној 1811. године за време Првог српског устанка против Турака и посвећеној рођењу Пресвете Богородице, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенства опленачког и орашачког намесништва, служио је Свету архијерејску литургију.

У тополским свечаностима учествовали и представници Групације „ЗА СПАС АР“(с десна: др Радосав Швабић и Танасије Манојловић)

 

После освећења и ломљења славског колача, испред зграде општине Топола, свечана литија је дошла до тополског Центра за културу, где је у великој сали одржана свечана седница Скупштине општине. Награде „Рођење Пресвете Богородице“ и захвалнице уручио је председник општине Драган Живановић.

Награде „Рођење Пресвете Богородице“ добили су: Предраг Перуничић, државни секретар за спорт, Младен Кременовић, власник занатске радње ,,Лиграп“ д. о. о. Белосавци и Душица Павлићевић, ученик Средње школе ,,Краљ Петар I“ у Тополи.

Добитници награда и захвалница са председником општине Драганом Живановићем (први с десна)

 

Добитници захвалница су: проф. др Александар Б. Срећковић из Тополе, Зорица Станковић радник Општинске управе општине Топола, Нада Илић повереник за избегла и прогнана лица из Тополе, Момир Јеремић угоститељ из Доње Шаторње, Манојло Јокић привредник из Тополе, Арсен Арсеновић директор Службе за катастар непокретности, Драган Милановић проф. физичког васпитања из Тополе и Одбојкашки клуб ,,Карађорђе“ из Тополе.

У одсуству Арсена Арсеновића, његову захвалницу су преузеле колеге из Службе за катастар непокретности у Тополи

 

После пет година рада на пословима руководиоца Службе за катастар непокретности у Тополи (од 27. октобра 2014. до данас), Арсен Арсеновић из Аранђеловца (претходних 35 година радио као геодетски инжењер у некадашњој Геодетској управи у Аранђеловцу као оперативац на теренским пословима одржавања премера и инжењерске геодезије, а од 20. јуна 2001. године као руководилац СКН у Аранђеловцу) је награђен високим признањем општине Топола. За изузетног стручњака и увек предусретљивог Арсена Арсеновића представници општине Топола су на слајду, испод имена „АРСЕН АРСЕНОВИЋ“ написали и реченицу за памћење: „Његовом заслугом сачуване су земљишне књиге од пропадања“.

Народним играма и песмама из Шумадије свечану седницу Скупштине општине Топола и Дан општине Топола улепшали су чланови Културно-уметничког друштва „Опленац“ у Тополи.

Звонким гласовима, вичном игром и ведрим осмесима чланови КУД „Опленац“ разгалили би и самог Вожда Карађорђа

 

На традиоционалном вашару и овог пута било је за сваког по нешто, малтене „од игле до локомотиве“. Рекоше нам Тополци да је овај вашар само добра увертира пред 56. „Опленачку бербу“, која ће бити одржана од 11 – 13. октобра ове године.

Мирис печења свих врста и пљескавица ширио се данас Тополом

 

А у сусрет „Опленачкој берби“ најлепше пашу стихови, нажалост почившег, Добрице Ерића из песме „Вашар у Тополи“:

Ко добро грожђе и вино воли
-нек' зида кућу у Тополи.

 У складу са добрим обичајима шумадијског гостољубља представници општине Топола приредили су коктел у башти хотела „Опленац“, који је недавно реновиран и категорисан са три звездице. Квалитет хране и услуга су оправдали добијене звездице, а увек насмејани управник хотела „Опленац“ Слободан Трајковић са поносом нам је говорио о новом изгледу и садржајима хотела. Упознао нас је и са мање познатим детаљима из историје хотела на Опленцу, који је „отворен без наглашене церемоније 23. маја 1934. године, на Тројице (духове), а освештан у четвртак, 27. маја... Липе, које данас дају посебно обележје башти поред хотела, засађене су 15. новембра 1934. године.“

Вашој пажњи препоручујемо и извештај новинара ТВ „Сунце“ Маје Томковић и сниматеља Саше Марковског о данашњим догађајима у Тополи, са обраћањем Драгана Јовановића, председника Скупштине општине Топола, на свечаној седници:

 

 

(Извор: РТВ „Сунце“ Аранђеловац, You Tube, 21. септембар 2019. године)

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности