четвртак, 18 јул 2024

Бранислав Нушић и Радоје Домановић о Илону Маску и пакетима за пензионере

ДТ

Извод из сатиричне беседе Бранислава Нушића и Радоја Домановића.

Време: 2100. година.

Место: сателит изнад Букуље.

(Ликови: Б – Бранислав Нушић и Р – Радоје Домановић)

Б: - Е, мој Радоје сећаш ли се кад смо са овог сателита посматрали први „ракетни воз“ Илона Маска, од којег су твоји Шумадинци помислили да су дошли ванземаљци да окупирају планету Земљу?

Р: -Како се не бих сећао, ономад је то било, шта је за вечност 80 година? Баш у данима Васкрса. Онда је и корона јаде правила, било неко чудно стање у целом свету, а у нашој Србији беше ванредно стање.

Б: -Него чујем од браће „зелених“ са Марса да и даље превозе неке пакете „ракетним возовима“, који добише назив по оснивачу Илону Маску, као „Маск 1“, „Маск 2“... и ко зна колико их већ има.

Р: -Нисам ти причао и ја сам са једном туром Земљана путовао на Марс и назад. Само сат времена вожње ракетом „Маск 2020“. Прилично су развили те ракетне брзине, 2020. су интернет-сателити облетали земљину куглу за сат времена, а сад до стигну Марса за сат времена.

Б: -Чини ми се да пре 80 година по Србији неке пакете са брашном, сољу и рибљим конзервама делише пензионерима, са месечним примањима мањим од 30 хиљада динара. Млађи људи, углавном припадници владајуће странке, паковали су и одвозили те пакете пензионерима у њихове станове и куће, у граду и селима.

Р: -Тако је, Браниславе, зато што је свима старијима од 65 година, крајем марта и у априлу те 2020. године, било забрањено из кућа да излазе, стално су им поручивали „Останите код куће“. Било је ту разних згода и незгода. Сећам се како Раши из Даросаве нису хтели да дају пакете за 13 пензионера у његовом рејону, док није донео све њихове личне карте, зато што није био „политички подобан“. За разлику од неког Рање из Раниловића који се чак и сликао са председником општине, срећан и насмејан због пакета са брашном.

Б: -Аууу, шта време учини, а данас, 2100. године, пензионери су напољу, а млади из кућа не излазе. Разумем што је то тако на Марсу, где најбогатији земљани већ пола века живе, јер су под једним кровом изградили и куће и шуме и језера, имају да гледају све што су и на Земљи имали.

Р: -Само што се хране неким ампулама, којима сад и преостале Земљане снабдевају. Једним ракетним возом Илона Маска довезу довољно хране свим Земљанима за месец дана.

Б: -Па тако је то кад су Земљани упропастили пашњаке, затровали њиве, а остали су и без руда. Повадили су све метале из утробе земље, затровали водотоке, сравнили са земљом све планине које су имале камен, од Венчаца па надаље. Сад им храну дотурају изабрани Земљани са Марса. А докле ће и то раде питање је.

Р: -Тако ти је то, мој Браниславе. Све се изокренуло. Сад су путеви празни, џаба су их правили, кад нико нема никакве аутомобиле. Земља је остала без ваздуха, без воде, чак ни струје више немају.

Б: -Срећом, па су изумели Земљани на Марсу нову Г555 технологију, која омогућава да у ампулама хране буду и довољне количине ваздуха и воде за становнике Земље, некад најлепше и најнасељеније планете сунчевог система.

Р: -А где су млади Земљани, видиш да напољу седе само старији од 65 година, а има и доста стогодишњака?

Б: -Стогодишњаци су као некад Солунци, најпоштованиј међу старијима, носиоци „Споменице пакети 2020“. Тад су они разносили пакете пензионерима, али је све у минулих осам деценија мутирало, па су нови вируси постали безопасни за старе, али зато косе младе к'о снопље. А да младима ништа не би фалило сад њих у кућама већ дуго чувају старији.

Р: -И мора да их чувају, јер млади организују сву интерконтиненталну логистику, поручују ампуле са храном, ваздухом и водом за све Земљане. Кад стигну ракетни возови, које је пре скоро стотину година измислио Американац јужноафричког порекла Илон Маск, онда млади најпре телепортују храну за себе, а онда их посебним дигиталним Г5 каналима непогрешиво телепортују до сваког старијег Земљанина, који има свој код у марсовској бази података.

Б: -Јасно ми је зашто старији чувају младе, јер без њих не би могли да живе, али ми није јасно зашто су само старији напољу, а младима не пада на памет да изађу напоље?

Р: -Питао сам и ја то ове наше на Марсу, кад сам 'номад био тамо. Кажу да су се и једни други прилагодили на те услове, те да их је мутирање свега и свачега на то натерало.

Б: -Мутанти су чудо невиђено, вазда је тако било! Човек и не примети кад мутира, ето ови млади сад не излазе из куће, а све је почело са шетњама против владајућег режима по улицама, а затим и бојкотом избора уочи почетка короне пре осам деценија.

Р: -Од тада су и старији мутирали, па су сад нон-стоп напољу, без икаквих обавеза. Само гледају у небо кад ће да наиђе „ракетни воз“ Илона Маска, јер знају да ће посла тога млади урадити све што је потребно и допремити им храну, са ваздухом и водом – три у један, на марсовски начин. Ај'мо, Браниславе што даље од Земље и Марса, мало да се одморимо, па ћемо нашим земљацима опет неку беседу да дотуримо.

Бранислав и Радоје су своју (сатиричну) беседу дотурили нашем порталу „еСтварност“, а колико ће ово припомоћи да се све мање понашамо „као да смо пали с Марса“ ускоро ћемо сазнати, ако ни од кога другог, оно бар од Бранислава и Радоја.

Напомена: органе гоњења, посебно комуналну милицију у формирању, обавештавамо да је данас 25. април 2020. године, а да су Бранислав Нушић (1864-1938) и Радоје Домановић (1873-1908) одавно на оном свету. Свака подударност са временом данашњим је случајно намерна.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.