четвртак, 18 јул 2024

Деколте демократија

ДТ

Илити: како је 10. септембра пропала још једна туристичка атракција у Аранђеловцу и створена прилика за ново сатирично казивање.

Опет ми у сну дошапну клети Радоје (који би други него Домановић, да се о'ма зна како не би сваки јадни Радоје у вароши подбукуљској страд'о) да је почетком овотрајућег септембра све од стране власти припремљено за промоцију нове туристичке атракције под називом „Деколте демократија“.

Још увек бивајући међу јавом и мед сном, помислих да нема неке везе и овај портал с краја друге деценије 21. века са Радојевим писанијама с краја 19. века, па се сетих да има, те да је на www.stvarnost.rs објављен 1. јуна овог лета Господњег текст с насловом „Чекајући Марину“. Тад натруковасмо и следеће: „...аранђеловачко мртво море као да чекајући Марину очекује и дашак ветра који ће колико-толико узбуркати, барем површину Домановићевог „мора“. Море, с обзиром на бројне замумуљене теме и закукуљене ситуације (од несувисле „обуставе“, иначе већ урађеног плана детаљне регулације парка Буковичке бање, до „уступања-препородаје“ „Старог здања“ од стране новог власника „Стублине“ из Стојника општини Аранђеловац и бројних аномалија утврђених у Извештају о ревизији о правилности пословања општине Аранђеловац у 2017. години, које је крајем маја Марина и обнародовала) биће да смо имали рашта и чекати Марину за скупштинском говорницом.»

Е да смо имали рашта и чекати Марину за скупштинском говорницом показало се већ на прве две седнице (у јуну и септембру), а поготово прошлонедељној кад се и Радојева дојава приказала као разголићена сатирична стварност. Промотерка нове туристичке атракције «Деколте демократија», прва међу једнакима у ововарошкој асамблеји, у жарком заносу објашњавајући значај дубине деколтеа за досезање највиших демократских висина, примети да међ' одборницима нема Марине. Тако пропаде и демократско деколте одмеравање на лицу места и падоше у воду сва унапред припремљена правила (у милиметар дефинисана дубина и ширина деколтеа, старост попрсја, стил носиоца деколтеа, коришћење искључиво природних атрибута, без силиконских помагала, итд). И тако родноравноправни жири оста без прилике да одлучи коме ће припасти унапред припремљеногранитно (главна награда, од јаког материјала), а коме мермерно (утешна награда, од све трошнијег материјала) попрсје.

Изгледа да је Радоје и Марини нешто у сну дошапнуо, па се уклонила пре самог деколте-демократског сучељавања. Тако је изостало деколте-одмеравање, награде нису уручене и нова невиђена туристичко-демократска атракција није промовисана. Општинска каса је остала ускраћена за велике приходе од будућих такмичара у «Деколте демократији», њихових фанова, фејсбук, инстаграм и твитер-пратилаца и обожавалаца,  а Марина без будућих тантијема.
А и предвиђених награда, гранитних и мермерних попрсја, не би задуго било, из већ свима познатих разлога. Пауза «Деколте демократије» ће творцима јединствене, правог чуда невиђеног од туристичке атракције, добро доћи за редизајнирање илити ново тамбурање тренутно пропалог сочиненија.

Можда атракција «Деколте демократија» сачека и реновирано «Старо здање» - Градску кућу, па Великом Милошу буде и посвећена. Јер, зна се да је Милош био велики љубитељ жена - посебно демократије! А и у 19. веку било је - да залудан поп и јариће крсти!

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.