четвртак, 18 јул 2024

ЂУБРЕ НА ГРАНИТУ или како је пропала нова туристичка атракција

Остаци ђубрета, расути по целој општини, стигли и у општинску зграду

Драган Тодоровић

Дошапнуше ми Радоје (Домановић) и Бранислав (Нушић) - морадох и презимена да допишем да власт не би, после егзерцира над Иваном Ивановићем јуче и Урошем Савићем данас, почела да приводи к познанију права и батини сваког јадног Радоја и Бранислава, који у вароши аранђеловачкој животари - да су наследници Милоша Обреновића, који дрмају градом који је Велики Коџа основао пре 160 година, решили бројне новотарије да уведу у град и бању, из које је са његовом Љубицом Милош у крагујевачком конаку киселу воду из бутела пио. Е да би успели потребно је само и они да набаве бутеле, а могу да пију шта год хоће, тако ми јавише.

Ботови су шапат савременим новотаријама снимили, али не знајући старинско значење речи «бутела», превели су то као бунике, па су се дрматори њима накркали и радикално просветљени епохалне одлуке о «златној будућности» аранђеловачке вароши донели. Међу њима, као контру осужденијима опозиције због просипања ђубрета по васцелом Аранђеловцу, и селима му приде (где уопште и има каквих-таквих контејнера), наумили су да баш те остатке ђубрета прикажу као нову, досад невиђену и ван отечества, туристичку атракцију.

Дични представници власти пажљиво су снимили куда се све ђубре просипа и на крају високоумно закључили да нова туристичка атракција показивања и мирисања смрада не би постигла велико очекиване ефекте на асфалту и бехатону, те да је потребно око 375,89 километара квадратних или 375,89 милиона метара квадратних, чега другог него – гранитних плоча! Геометри и геодети о'ма' израчунаше да ће за то и цела Букуља бити недoвољна, па сконташе какве урбанистичке планове је све потребно приредити, а затим са свих страна минирати Букуљу и гранит повадити. Као са Венчацом што чине, велики стручњаци већ на делу показали! Само сад да буде брже, јаче, боље.

Остало им је једино да генијални назив нове невиђене туристичке атракције смисле, думаше и думаше док Број Један не ускликну: ЂУБРЕ НА ГРАНИТУ – дођи, види и смрад мириши! Нови бренд сви акламацијом и силним аплаузом, који је надјачавао и минирања на Венчацу, прихватише.

Али, не лези враже, како то већ бива, али не у сатири већ у стварном животу, посао им поквари наречени Иван Ивановић, коме припоможе сутрадан и млађани Урош Савић, те преко ововремених друштвених мрежа и сокоћала, којих у Милошево време није било, сви чуше да је ђубре из бушних камиона стигло и у општину аранђеловачку. Брзо наста ново већање и Број Један после непроспаване ноћи закључи да њихова генијална туристичка атракција ЂУБРЕ НА ГРАНИТУ не може да успе, јер су доносиоци ђубрета у зграду општине већ патентирали пројекат под називом: ЂУБРЕ У ОПШТИНИ – дођи и види шта ћеш...

Дошапнух Радоју и Браниславу како је, због чега и због кога, пропала нова туристичка атракција локалне власти, али и да би ваљало обојица са нама да остану, јер ће у аранђеловачком делу Страдије бити још разноразних прилика за сатиричне, попут ове, писаније.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.