четвртак, 28 март 2024

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ИЗГРАДЊУ СПОМЕНИКА ЖРТВАМА СМЕДЕРЕВСКОГ БОЈА

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ИЗГРАДЊУ СПОМЕНИКА ЖРТВАМА СМЕДЕРЕВСКОГ БОЈА

Д. Јанојлић

У Смедереву је одржа Скупштина Удружења потомака старих ратника од 1912. до 1918. године. Њој су присуствовали представници сродних удружења из Смедеревске Паланке, Азање, Липа и Милошевца. Чланове и госте поздравио је председник  Бранко Милановић, који је поднео и извештај о раду у прошлој години. Он је нагласио да је Удружење деловало у отежавајућим околностима и без финансијске потпоре средине у којој постоји. И поред тога, остварило је задовољавајуће резултате, уз констатацију да из објективних разлога све планиране активности нису могле бити реализоване у целини.

-Нисмо извели вишедневна поклоничка путовања – казао је председник Милановић. – Разлог лежи у томе што наше чланство није било у могућности да издвоји стотину евра, колико је то коштало, па тако нисмо ни успели да обезбедимо довољан број путника. Требало би, међутим, мало више да се дружимо него до сада. Али, имамо и чиме да се похвалимо. Реч је о активностима, какав је марш у спомен на погинуле ратнике Шумадијске дивизије на Врбовачкој коси 1915. године. Уз редовна скупштинска заседања полагали смо венце на више спомен обележја. Били смо у посети Удружењу потомака старих ратника у Крушевцу, Радовањском лугу и неким манастирима. Обележили смо Дан ослобођења Смедерева у Првом светском рату у чему смо били подржани од Градске управе…

Скупштина је једногласно усвојила програм рада у текућој години. Предвиђено је више предавања, јавних трибина и промоција. У првом плану је подсећање на Солунски фронт и примирје зараћених страна, а с посебним  интересовањем  очекује се трибина о лику и делу војводе Петра Бојовића, команданта Коњичке дивизије Српске војске, која је учествовала у ослобођењу Смедерева 30. октобра 1918. године.

Пажња ће бити усмерена и на обележавање јубилеја и значајних годишњица, а у  плану су и поклоничка путовања и екскурзије до  Сент Андреје, Темишвара, Арада, Кајмакчалана, Цера… Ту су и традиционални спомен маршеви, попут оног „Трагом Вардараца“ у спомен на њихово учешће у одбрани Смедерева новембра 1914.

Предвиђено је Видовданско дружење у Милошевцу, окупљање на Морави у Липама, сусрети са члановима Удружења Пожаревца, Ковина и Крушевца, као и узвратне посете Пожаревљања, Вршчана и пријатеља из Беле Цркве.

Под ставком „остале активности“ вредна помена је иницијатива да се при локалној самоуправи формира Одбор за изградњу спомен обележја учесницима Боја за Смедерево 1914. Радиће се, такође, на конкретизовању сарадње са општинском управом, Савезом Удружења потомака ратника Србије, затим са сродним организацијама у граду, СУБНОР – ом, установама културе, Црквеном  општином итд.

За председника Надзорног одбора изабран је Славко Матијаш, а за члана Суда части Ратко Личина.

На Скупштини су говорили Жарко Талијан из Удружења потомака Смедеревска Паланка и Ива    Писаревић из милошевачке организације потомака старих ратника.  Талијан је пажњу усмерио на неке знамените историјске личности, пре свега његове родне Азање, док се Писаревић похвалио подршком локалне самоуправе Велике Плане. За говорницом се нашао још један представник Удружења из Смедеревске Паланке, потпредседник Милован Мићо Петровић, који је казивао своје  стихове посвећене Великом рату и агресији НАТО алијансе на СРЈ 1999. године.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.