среда, 29 новембар 2023

ПОЕТСКИ ПЛАМЕН „ПАНОНСКИХ БИСЕРА“

ПОЕТСКИ ПЛАМЕН „ПАНОНСКИХ БИСЕРА“

Д.Ј.

Чланови Огранка Савеза књижевника у отаџбини и расејању (СКОР) из Смедеревске Паланке:  Мара Руег, Миодраг Мићо Петровић, Предраг Цветковић, Драгољуб Јанојлић и Слободан Тодоровић – Токи придружили су се јату списатеља на Уметничкој колонији „Панонски бисери 2019“, која се  одржавала у Новом Саду и његовој околини, прецизније у Сремској Каменици и Старим Лединцима.

Поменути аутори заступљени су и у зборнику поетских и прозних радова 13. Међународне уметничке колоније „Панонски бисери“ , објављеног под насловом  „Остајте овде“, који је садржајем у највећој мери био посвећен великом српском песнику Алекси Шантићу. На страницама ове колективне књиге штампан је одломак из Јанојлићевог романа „Јаук душе“, Цветковићева прича „Усамљени бубањ“, Тодоровићев рад „Риба у чамцу“,   Петровићеве песме „Хумка је светиња“ и „Остајмо овде, роде“ и поетски искази Маре Руег ( живи и ствара у Швајцарској) „Прекосутра“, „Важно место“ и „Ко перо у ветру“.

Петровић, Јанојлић и Тодоровић, завршног дана ове манифестације, представили су  се колегама, члановима СКОР-а,  својим остварењима пред спомеником Јовану Јовановићу –Змају у дворишту некадашње његове куће, данас Музеј, у Сремској Каменици, затим у порти манастира Савинац који се налази пред обновом и у  фрушкогорском етно-амбијенту (домаћинство Савић) у Старим Лединцима.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности