четвртак, 18 јул 2024

БЕЛА КУГА ЗАТИРЕ СРБИЈУ

БЕЛА КУГА ЗАТИРЕ СРБИЈУ

Д. Јанојлић

Бела куга празни Србију. У њој годишње умире сто хиљада људи, а рађа се 60.000 беба.  Годишњи природни мањак становништва износи 40.000. Упркос томе све мање жена показује жељу да остави потомство, а оне које се одлуче да се  остваре као мајка, свака друга рађа само једно дете. Да невоља буде већа, Србију годишње напушта 60.000 углавном младих људи, чија се деца у њу не враћају. Побољевање народа је све веће и забрињавајући број је умрлих у младом добу. О томе се мало или уопште не говори, а о  драматичној ситуације  најречитије говоре умрлице на јавним местима. Многа  села су угашена, или ће у скорој будућности доживети ту тужну судбину. Позитиван  природни прираштај сада има само пет градова у Србији: Нови Сад, Нови Пазар, Сјеница, Тутин и Прешево.

На овај демографски проблем упозорава својом новом  књигом „Зауставимо белу кугу у Србији“ др Миодраг Талијан из Грчца код Смедеревске Паланке. Њена промоција била је у великој дворани Скупштине општине, а у присуству приличног броја грађана, међу којима су били и свештеници Јасеничког намесништва. О књизи и проблему нерађања говорило је више људи и сам аутор. И сви су они оценили да је проблем озбиљан и упозорили да је последњи тренутак да се поради на његовом решавању, указујући да је обнова становништва  најпречи посао надлежних органа и друштва у целини.

Професор Радмил Ђурђевић – Рађ, говорећи о књизи др Миодрага Талијана, скренуо је пажњу на једну чудну противуречност, коју је дефинисао као једну више него  тужну појаву у народу српском, а реч је о томе да се све више о белој пошасти  пише, а све мање рађа, што је више него очигледан парадокс.

-Значи ли то да су Срби оглувели или ојаловили, или су уснули у својој равнодушности? – упитао се професор Ђурђевић, констатујући  шта је да је – не ваља! – Безбројне поуке и поруке  многих књига не приањају нашем уху. Научне анализе не помажу. Застрашујуће статистике не узбуђују, апели не пале!  Ето зашто доктор Миодраг Талијан, уважени чобанин из Грчца, поред стручне аргументације потеже једно заборављено оружје,  а доказано у борби против разних зала. То оружје је народна мудрост и народно казивање у пословици, у изреци. Све мање их употребљавамо, све мање их знамо. А знамо да је народна мудрост необорива, најлековитија; не може да омане.

Професор Ђурђевић је у наставку истакао да су млади посленици рађања. А људска природа је таква: подмлађује се и побеђује снагама подмлатка у крилу породице, извору и ушћу живота.

-Себи се вратимо и корену свом – апелује професор Ђурђевић. – Ослушнимо оне који су нас на свет доносили и умножавали. Ето, проговорили су овом  књигом, тј. знањем и памћењем. Они су знали, умели и волели. Њихова љубав и њихови идеали треба да су национално  в ј е р у ј у, закон и обавеза. Без те вере пусти су нам домови и колевке. А будућност у суноврату.

Примаријус др Никола Богуновић је оценио да је његов колега др Миодраг Талијан написао златну књигу и нагласио да популациону политику треба да прате одговарајуће државне мере и да није све у новцу.

-Тамо где има новца, нема рађања  - изричит је др Богуновић. – Србија ( ужа) има шансу да се извуче и знатно обнови становништво.

Аутор је и овом приликом позвао све који мисле добро Србији, да се укључе у покрет за опстанак.

-Биће то тежак и дугорочан напор – искрен је др Талијан. -  Више деце могуће  је само ако се на време почне са рађањем.  Нема нам среће без потомака. А они који поштују претке, ти брину за потомке.


МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.