четвртак, 18 јул 2024

Кад дође Панта из Америке

Први стигли на зборно место у „Ловачки рај“, с лева: Милијана Тодоровић, Александар Аца Петковић, Драган Спасојевић Спале, Стамен Илијев Цале, Биљана Петровић и Бранко Пантелић Панта

Текст, фото и видео: ДТ

Кад дође Панта из Америке (живи и ради у Лос Анђелесу, од 1975) буде то прави повод за „Старо друштво 1970“ да организују ново заједничко дружење. Учинили су то 31. августа на старом месту, у „Ловачком рају“.

На почетку новог сусрета другара, који већ 49 година деле све радости и недаће живота, Милан Зарић је уручио куму Александру Аци Петковићу урамљену „Плакету за грађанску хаброст“ (јер је увек показивао кураж и храброст за опште добро), а у одсуству Ацине супруге Љиље и Повељу за толеранцију (јер је према члановима „Старог друштва 1970“ увек била толерантна и пуна разумевања за којешта). Тако је испуњена одлука са претходног окупљања 20. јуна ове године, а прибележене су идеје о начину обележавања пола века дружења 2020. године. Коначна одлука о програму великог јубилеја 30-ак чланова „Старог друштва 1970“ (кажу да их са децом и унуцима има више од стотину, а можда ће се догодине сви заједно и окупити) биће усвојена до дочека Нове 2020.

Пре него што је, пре око два месеца, кренуо у родни Аранђеловац Бранко Пантелић Панта је послао Олги Флеш једну од фотографија из свог момачког албума, снимљену баш 1975, у години када је кренуо „преко велике баре“ у далеку Америку – по свој део америчког сна.

С лева: Мики Десивојевић, Милан Зарић Зајка, Милосав Миловановић Рики, Светлана Прековић и Бранко Пантелић Панта

 

Желећи да провере да ли је „време учинило своје“ после 44 године начињена је репер-фотографија, у одсуству Светлане Прековић. Момци са времешног снимка су коментарисали да се баш ни мало нису променили, док су лепше половине добацивале како је само распоред стајања за фотографисање остао исти.

С лева: Мики Десивојевић, Милан Зарић Зајка, Милосав Миловановић Рики и Бранко Пантелић Панта

 

Чланови неформалне асоцијације „Старо друштво 1970“ увелико прикупљају старе фотографије, како би следеће године, поводом 50 година дружења, објавили и своју књигу успомена, како из младалачких, тако и каснијих дана. Раздвајао их је посао и место и темпо живота, али су се сваком приликом радо сусретали, у пуном или окрњеном саставу, као што је то било и последњег овогодишњег августовског дана.

С лева, седе: Драган Спасојевић Спале, Елла Флеш (Монтреал, Канада), Биљана Петровић. Стамен Илијев Цале, Мики Десивојевић, стоје: Дана Миловановић, Драган Тодоровић, Милосав Миловановић Рики, Милијана Тодоровић, Бранко Пантелић Панта, Љиљана Јованкић, Мирјана Зарић и Олга Флеш

 

Попут свих досадашњих веселих окупљања, све су зачинили Милош Стевановић (хармоника) и Дуле Хочевар (гитара). Делић атмосфере дочараће Вам и следећи видео-запис, који је одмах привукао пажњу јутјубера. Баш их је интересовало како изгледа журка људи који се друже пола века, па погледајте то и Ви.

 

 

 

 

 

 

 

 

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.