понедељак, 27 март 2023

Обележен Дан ослобођења Смедеревске Паланке у Првом светском рату

Текст: Д. Јанојлић
Фото: Милован Мићо Петровић

У Смедеревској Паланци је 29. октобра, у организацији Општинског одбора потомака старих ратника 1912 - 1920. обележен Дан ослобођења тог града у  Првом светском рату. Догађају су присуствовали заменик председника Скупштине општине Родољуб Станимировић, делегација Кола српских сестара из  Милошевца и ученици Основне школе „Херој Иван Мукер“ и други гости.

Меморијална свечаност почела је парастосом  и одавањем поште изгинулима  у оба балканска и Првом светском рату. Присутне је потом, у име организатора овог сећања на пале „за крст часни и слободу златну“, поздравио председник Општинске организације потомака Милан Тодоровић, који је, уз  остало, рекао: -Ми, потомци старих ратника, сећамо се њих  с дужним  поштовањем. Памтимо их по српској шајкачи на глави, изношеној униформи и гуњевима; знамо за њихова херојска дела и натчовечанске напоре у рововима и поприштима љутих битака. Данас, више него икада, потребно је да се сетимо њиховог завета да чувамо отаџбину и слободу…

Прота Драгиша Савић    је подсетио да без поштовања прошлости нема ни будућности и изразио лично задовољство што се у Смедеревској Паланци обележава Дан њеног ослобођења у Првом  светском рату. Скуп је поздравила председница Кола српских сестара у Милошевцу Радица Марковић. Истакла је да је ова хуманитарна, невладина и непрофитна организација основана  6. октобра 1995. године. У Колу активно делује тридесетак сталних и исто толико помажућих чланица. Њихов рад наилази на подршку малих и великих донатора. Захваљујући њима Коло српских  сестара остварује своју хуманитарну мисију доброчинства, човекољубља и милосрђа.

На обележавању Дана ослобођења говорили су  др Миодраг Талијан и  Жарко  Талијан. -Нестајемо убрзано, где год се окренемо нема деце – упозорио је др Талијан. Жарко Талијан је подсетио на 101. годишњицу од завршетка Првог светског рата. -Ми се радо  одазивамо оваквим манифестацијама – рекао је председник Општинске организације пензионера  Слободан Пантић и предложио да се формира Организациони одбор за подизање споменика палима у Великом рату. Венце на споменик умрлим рањеницима у ратној резервној болници у Смедеревској Паланци од 1912. до 1913. године положиле су делегације Општинског одбора потомака старих ратника, Општинске организације пензионера и Кола српских  сестара из Милошевца.

Стихове крај овог спомен-белега кога су заједно подигли Коло српских сестара и Црвени крст Смедеревске Паланке, казивали су Милован Мићо Петровић и ученици Основне школе  „Херој Иван Мукер“. Скуп је почео „Маршом на Дрину“ у извођењу на хармоници Милоша  Милићковића, а завршен песмом „Тамо далеко“.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности