понедељак, 29 мај 2023

Трећи „Кудречки котлић“ у Смедеревској Паланци

Текст: Д. Јанојлић
Фото: Милован Мићо Петровић

На језеру  Кудреч II, на периферији Смедеревске Паланке, одржан је „Кудречки котлић“. Ово је трећа година за редом како се организује  ова манифестација за коју у граду на Јасеници и широм Србије влада велико интересовање.

Ове године добила је и међународну димензију, пошто се учесницима придружила и екипа из Северне Македоније.

Организатор је Удружење грађана „Кудреч II“, а у недељу, 25. августа 2019. су припремана јела у котлићу и под сачем. Манифестација је имала такмичарски карактер у  четири дисциплине: кување пасуља, рибље чорбе, шкембе чорбе и гулаша. Одзив је био изнад очекивања. Прве године се храна припремала у 20, друге  у 42, а ове у преко 80 котлића. Циљ је да се за језеро „Кудреч II“ чује и ван Смедеревске Паланке и Подунавског округа.

Своје представнике на „Кудречком котлићу“ имало је 17 градова са територије Србије, а њима се придружила и једна  екипа из суседне Северне Македоније.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности