недеља, 16 јун 2024

У суботу 15. јубиларни „Београдски карневал бродова“

Са конференције за медије организатора „Београдског карневала бродова“ 22. августа 2019. у Београду (фото: Туристичка организација Београда)

У суботу, 31. августа 2019, у Београду ће бити одржана традиционална манифестација „15. јубиларни Београдски карневал бродова“ на Сава променади. Представници Туристичке организације Београд упутили су молбу свим медијима ради најављивања „Београдског карневала бродова“, што и „еСтварност“ чини, у очекивању да ће овој занимљивој манифестацији присуствовати и читаоци нашег Интернет портала.

Ево и сапштења за јавност Туристичке организације Београда: „Туристичка организација Београда, под покровитељством Скупштине Града Београда, и у сарадњи са многобројним градским службама и партнерима, у суботу, 31. августа, по 15. пут организује традиционалну градску манифестацију ,,Београдски карневал бродова“.

У карневалској атмосфери, са пуно музике и забаве за целе породице, Београђани и гости Београда уживаће у паради пловила која ће дефиловати београдским рекама тачније на делу реке Саве од Бранковог моста до моста Газела, док ће се дуж Сава променаде током поподнева и вечери одвијати разноврсни садржаји.

ПРОГРАМ КАРНЕВАЛА:
Програм на бини:

16.30 Почетак програма. Водитељ манифестације: Воја Недељковић  
16.35 Наступ Дечијег културног центра Београда: Леонтина Вукомановић и Хор Чаролија, специјални гост Сергеј Ћетковић
17.15 Наступ Полицијског оркестра
17.25 Наступ и дефиле Мажореткиња и карневалских група

17.45    СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Програм на води:

18.00 – 19.30 Ревијални дефиле речних пловила

Наставак програма на бини:

19.30 Перформанс Театра 011 „Прљави плес“
20.00 Музички концерт Гарави сокак
20.45 Додела награда за најбоље декорисано пловило
20.55 Музички ватромет
21.00 Музички концерт Ивана Петерс
22.30 Крај програма

Почетак карневала биће обележен свечаним наступом Полицијског оркестра који ће извести песме о Београду и дефилеом мажореткиња и карневалских група. Програм на бини ће почети наступом Дечијег културног центра Београд, Леонтине Вукомановић и Хора „Чаролија“, репертоаром намењеним нашим најмлађим суграђанима, под називом „Београд је дивна прича''. Наши суграђани и многобројни гости имаће прилику да премијерно чују најлепше песме о Београду наших познатих композитора и текстописаца. Међу нумерама су песма Ђорђа Марјановића „Београде'', „Химна Београду'' Миховила Логара, „Серенада Београду'' Жарка М. Петровића, песма „Београд је дивна прича'' Александра Кораћа и многе друге. Специјални гост биће Сергеј Ћетковић, који ће извести песме са фестивала „Дечје београдско пролеће''.

Дечији културни центар Београда је за најмлађе посетиоце припремио и радионице за израду карневалских маски, који ће уз помоћ ликовних педагога, правити маске по угледу на велелепне венецијанске маске од природних материјала. Играоница Камичак ће приредити дечији гусарски кутак за израду гусарских бродића и маски са познатим ликовима анимираних јунака. Најмлађе ће забављати и најпопуларније маскоте удружења „Комични театар“, као и бројни улични извођачи, мађионичари, људи на штулама и аниматори. Визуелни спектакл светла, боје и покрета доносе „Људи огледала“ у својим ручно израђеним светлуцавим костимима сачињених од минијатурних огледала. Школа за бродарство, бродоградњу и хидроградњу ће на свом пулту демонстрирати вештине везивање бродских чворова, док ће Музеј илузија представити своју „Обрнуту собу“ у којој ће посетиоци моћи да се фотографишу и забаве. Саставни део догађаја биће и Маскембал инспирисан карневалом у Венецији који ће приредити „Belgrade Waterfront“. На Карневалском базару посетиоци ће моћи да купе сувенире, ручно рађене украсе, карневалске маске и различите органске производе наших произвођача. Посетиоци ће моћи да пробају сладоледе “Handcrafted gelato Luff”. Свој пулт ће имати Удружење слепих и слабовидих „Гледамо срцем“ на чијој радионици ће сликарка Марина Рајковић и вајарка Лара Рајковић израђивати слике са мотивима река и правити фигуре бродова од гипса и глине. Удружење „Фризбијак“ ће приказати нов спорт у Србији „фризби – голф“ где се уместо штапова и лоптица користе специјално дизајнирани фризбији. На брендираним пунктовима ГО Младеновац ће представити пројекат „Из Младеновца за Србију“ и изложити серију традиционалних производа из младеновачких села, у оригиналној брендираној амбалажи. На Карневалу учествују и СОС Дечија села Србије као и волонтери Полицијске академије.

Централни део догађаја је дефиле окићених пловила, када ћемо, уз музику, уживати у паради декорисаних чамаца, бродова и других пловила из свих београдских марина, и на овај начин послати лепу слику Београда у свет. По завршетку параде на води, програм на обали биће настављен наступом „Театра 011“ који ће извести атрактивни перформанс „Прљави плес“, а затим ће уследити музички концерти познатих извођача које ће забављати посетиоце до касних вечерњих сати.

У 20 часова наступиће група Гарави сокак, чије песме су још са прве плоче постали велики југословенски хитови. Са преко 1000 концерата у земљи, региону и свету, Гарави сокак негује акустични поп звук са етно мотивима Војводине. Основани 1989. године, најпознатији су по песмама „Скелеџија“, „Теци теци Дунаве“, „Ти знаш“, „Ко те има тај те нема“, „Понекад“, „Једина вило“ и многим другим.  Посебан куриозитет биће велики карневалски ватромет који ће овог пута бити изведен у ритму и уз звуке музике. У 21 час наступиће Ивана Петерс, један од најбољих женских вокала у Србији, са познатим хитовима из њене каријере и омиљеним страним песмама.

Београдски карневал бродова је прилика да у јединственој фестивалској атмосфери уживамо са својим породицама и децом у чарима београдских река, на симболичан начин приведемо летњу сезону крају и припремимо се за јесењи период у Београду када нас очекују велике и значајне културне манифестације.“

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.