петак, 09 децембар 2022

Петогодишњи застој у раду месних заједница општине Аранђеловац

Пише: Дејан Комненовић, дипломирани економиста

Апелујући на потребу хитних и нормалних избора у месним заједницама општине Аранђеловац Интернет порталу «еСтварност» достављам овај текст са следећим питањима:

Шта је са предлогом групе грађана Нацрта Одлуке о месним заједницама на територији општине Аранђеловац из октобра 2014. године, који је решавао ову проблематику на правичан начин и у потпуности по узору на суседне општине и градове, а Скупштина општине Аранђеловац га одбацила као "неуставан" иако је то постојеће решење у половини локалних самоуправа у Србији данас?

Кад ће да се почне са редовним расписивањем месних избора као у суседним градовима и општинама какви су примера ради Крагујевац или Кнић или рецимо најдаљим какви су Лесковац и Суботица који гласају гласачким листићем на бирачком месту на месним изборима?

Кад ће да престане штићење фалсификатора на месним изборима који фалсификују записнике о формирању изборних комисија, али и записнике о резултатима избора, а затим их Основно јавно тужилаштво у Аранђеловцу не гони за та кривична дела под утицајем локалне власти СНС и СПС?

Кад ће на сајту општине Аранђеловац, у време месних избора, почети да објављују у «Општинском службеном гласнику» све радње месних изборних комисија односно Комисије за спровођење избора у месним заједницама?

Кад ће да се почне са поштовањем правила "један човек један глас", које је на месним изборима прекршено и прекрајано како општинској власти одговара, кроз неједнаку величину реона који се манипулативно прописују као изборне јединице, па имамо ситуацију да глас једног бирача вреди десет пута више од гласа других бирача, у десет пута већем реону чиме се мајоризује мањина која влада месним заједницама деценијама, а функције у месним заједницама наслеђују кланови или породице, по систему са деде на оца и са оца на сина?

Зашто мање од два одстобирача учествује на месним изборима у нашој општини, а нелегитимни савети месних заједница се затим питају за 100 одсто решења комуналних проблема месних заједница, фаворизујући уско личне интересе, мимо општег интереса?

Зашто није формирана Комисија за спровођење избора у месним заједницама и донет Пословник о њеном раду, а Скупштина општине Аранђеловац почела да се стара о проблемима месних заједница - уместо што их је управо супротно "пустила низ воду" од децембра 2014. године, када је донета актуелна Одлука о месним заједницама на територији општине Аранђеловац, тако да у већини месних заједница огромна већина објеката у власништву општине није реконструисана, а ни месни избори се не одржавају?

Кад ће да се престане са праксом унапред договорених резултата месних избора на којима се награђују страначки војници владајућих СНС и СПС функцијама у месним заједницама?

Кад ће да се престане са праксом одржавања месних избора у месним заједницама без, по статуту формираних, изборних комисија?

Кад ће да престане пракса да чланови месне изборне комисије буду истовремено и кандидати за одборнике на месним изборима у нашој општини?

Кад ће да престана пракса унапред договорених резултата месних избора на којима се обавља промоција партијских функционера пред општинске изборе тако што они добијају функције у месим заједницама?

Кад ће да престане пракса да на записницима о гласању пише да је од 15 присутних гласало њих 18, или да је од четири присутна гласало њих 26, или да се месни избори одржавају тако што се гласа "на списак" који "комисија од једног члана" носи од куће до куће при чему је тај "члан" уједно и кандидат на изборима?

Кад ће да престане фалсификовање записника о гласању на месним изборима и њихово необјављивање у «Општинском службеном гласнику?

Кад ће да престане пракса да комунални проблеми по селима бивају решавани само страначким послушницима, који су "победили" на фалсификованим записницима о гласању на месним изборима, приграбивши тако "власт" у месним заједницама?

Кад ће на месним изборима да се заустави кандидовање лица која нису на бирачком списку у конкретној месној заједници?

Кад ће месни избори да се јавно огласе и најаве, а не да буду сакривани од бирача и да за њихово одржавање не зна огромна већина бирача?

Зашто у половини месних заједница на територији општине Аранђеловац немамо расписане месне изборе иако је мандат савета месне заједнице истекао, примера ради, у МЗ "Центар" која има око 10 хиљада бирача, или у МЗ Даросава са неколико хиљада бирача, или у месним заједницама Гараши, Орашац, Тулеж, Босута, Јеловик и Брезовац?

Зар све наведено да трпимо због наопаке и неодговорне Одлуке о месним заједницама на територији општине Аранђеловац из 2014. године?

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности