петак, 09 децембар 2022

Венчац – само да „Паунбара“ не проради

Пишу: мештани Брезовца

Видели смо да сте на Вашем порталу почели да објављујете и фотографије Венчаца. Добро је што то чините, нека остане траг о овом данашњем времену и тужним збивањима на Венчацу. Наше куће се налазе испод самих каменолома на јужној страни Венчаца и достављамо Вам фотографију коју смо снимили 5. јула 2019.

Највише муке задавао нам је каменолом „Паунбара“, први с леве стране фотографије. Срећом, сад не ради, а док је било минирање и вађење мермера на овом локалитету силне муке смо видели. Куће су подрхтавале, камење је ударало по кућама, као да је било ратно стање.

Док су „Неметали“ били власници ових каменолома бар се знао ред: недељом и празницима, државним и верским, нису ни радили у каменолому, а поправљали су нам и путеве, па и снег редовно чистили са путева током зиме. Сад тога више нема, а плашимо се само да „Паунбара“ поново не проради.

Дај боже да се уведе ред на Венчацу, јер ако се овако настави Венчац ће ускоро остати без врхова и постати равна површина, са перспективом да буде сравњен са земљом.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности