понедељак, 27 март 2023

„Матица српска“ у срцу Шумадије

Текст и фото: Д. Тодоровић

Запослени у „Матици српској“ у Новом Саду посетили су 20. маја 2019. Аранђеловац и Тополу – срце Шумадије. Најпре су боравили у Орашцу – Марићевића јарузи и Основној школи „Први српски устанак“, а затим с пажњом разгледали пећину Рисовача. После ручка у хотелу „Извор“ посетили су Тополу, где је Драгана Станића, председника „Матице српске“ и његове сараднике сачекао Драган Рељић, управник Задужбине „Краљ Петар Први Карађорђевић“.

Рељић је представнике реномиране установе у области културе из Новог Сада - као врстан познавалац историје централне Шумадије, а посебно династије Карађорђевић – упознао са свим битним особеностима цркве „Светог Ђорђа“ на Опленцу, изложбене поставке у кући краља Петра Првог Карађорђевића и Карађорђевог града.

Лепо дружење је завршено у Краљевској винарији, уз незаобилазну дегустацију вина, насталих од грожђа из винограда Задужбине „Краљ Петар Први Карађорђевић“ на Опленцу, чија обнова је почела пре 15 година (2004) на иницијативу тадашњег управника Задужбине Миладина Мићуна Гавриловића.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности