субота, 02 март 2024

Са летовања у Алањи

Предиван поглед на луку и део Алање

Текст и фото: Анђелка Тодоровић

Уколико планирате путовање на одмор у октобру, а желите летовалиште са  добрим плажама, чисто море и пријатну климу Алања је прави избор. Захваљујући средоземној клими у Алањи је сунчано и топло од маја па све до краја октобра, са ретким кишним данима. У то сам се уверила са мојом сестром Аницом на недавном 14-дневном одмору у првој половини октобра.

У Алањи, заједно са њеним околним насељеним местима живи приближно 300.000 становника. Град Алања смештен је испод планинског венца Таурус. Насељен је још од почетка 4 века п.н.е. Према легенди, римски државник и војсковођа Марко Антоније, пре два миленијума овај део средоземне обале поклонио је својој изабраници Клеопатри. Ту су провели медени месец. Данас најлепша плажа овог летовалишта носи име по египатској краљици, као и многи ресторани, кафићи , хотели  и други објекти.

Стародревно утврђење вековима одолева зубу времена

 

Град има две велике увале, једна половина Алање је на Клеопатриној плажи, док је друга на Кејкубад плажи. На средини је центар града, а плаже су међусобно подељене стеновитим полуострвом. Аутобуске линије 1 и 101  возе од Кејкубад плаже  до луке, центра града и Клеопатрине плаже.

У центру града простире се  национално културно благо Турске средњевековна  тврђава, одбрамбено упориште од окрутних гусара који су харали Средоземљем. Зидине тврђаве, дуге око 6,5 километара, чине  83 куле и 140 бастиона, а данашњи изглед стиче за време владавине селџучког султана Аладина Кејкубада, који је наредио њено грађење из одбрамбених разлога. Вековима уназад, град је променио неколико имена, али доласком султана Кејкубада на власт 1221. године назван је Алања.

Црвена кула, један од препознатљивих симбола Алање

 

У подножју тврђаве налази се један од симбола Алање - Црвена кула. Осмоугаона грађевина висине 33м има пет спратова. Назив је добила по боји цигли од којих је изгрђена. У подземљу се од 1979. године налази Етнографски музеј у коме можете сазнати о историји саме куле и Алање.

Унутар зидина тврђаве данас се могу видети рушевине хамама, џамија, османлијских вила, као и  остаци далеке византијске архитектуре. У оквиру тврђаве налазе се и мањи кафићи у етно-стилу где се често организују турске вечери са турском музиком и  оријенталним трбушним плесом.

У близини је једно од најчувенијих знаменитости града Дамлаташ пећина, откривена приликом грађења луке 1948. године. Представља идеално место за лечење респираторних болести, поготово астме, због велике влажности ваздуха и сталне температуре од 23 степена током целе године.

Једрењаци за вожњу туриста подсећају на некадашње гусарске бродове

 

Лука у Алањи је и јединствена туристичка атракција, изузетно велика и пуна интересантиних бродова од којих је  већина у гусарском фазону.

Алања живи од туризма и све је подређено туристима, што се осећа и доживљава свугде и на сваком месту. Од аеродрома, преко таксиста и запослених у свим установама културе, до персонала у бројним хотелима, ресторанима. Све је беспрекорно чисто, клупе за одмор на сваких педесетак метара, изузетна понуда хране и пића, сувенира, организовани одласци у градске хамаме, фабрике коже (где се ценкање за врхунску робу подразумева), нигде паса луталица.

Уређени ВЦ простори (земљиште и канте) за кућне љубимце су нешто уобичајено у Алањи

Све одише сигурношћу и безбедношћу, а полицајце скоро да нисмо ни виделе на улицама. После боравка у бројним летовалиштима Алања је у врху наше топ-листе за леп, активан, одмор.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.