субота, 03 децембар 2022

Дан Дечјег села у Сремској Каменици

Текст и фото: Драгољуб Јанојлић

У Сремској Каменици низом манифестација обележен је Дан Дечјег села „Др Милорад Павловић“. Завршној свечаности присуствовали су представници Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова,  Градске управе, Покрајинског завода за социјалну заштиту, велики пријатељ ове установе за збрињавање  деце Милан Тодоровић, учитељ у пензији из Водица са својим сарадницима, људи добре воље и донатори који су до сада врло често и издашно пружали сваковрсну помоћ.

Ово је била и прилика да директор Дечјег села Мирко Јанкелић са својим сарадницима сумира резултате колективног деловања у протеклом једногодишњем периоду.  Он је оценио да је Дечје село на добром гласу и заложио се да тако настави и даље. При том је нагласио потребу да се сви функционални и структурални стандарди одрже и изнео да је средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања успостављен систем за дојаву пожара.

Разговор учитеља у пензији Милана Тодоровића из Водица (лево) и Миодрага Миће Петровића (десно) са директором Дечјег села у Сремској Каменици Мирком Јанкелићем (у средини)

Захваљујући средствима поменутог Покрајинског секретаријата обновљена је опрема у кухињи, инсталиран је сопствени систем електронског рачуноводства и купљено је комби возило за превоз деце. Директор Јанкелић је, обраћајући се гостима, изразио наду да ће се постепено успостављати и све друго што је потребно за модерно пословање те установе.

Средствима Града настављен је програм интензивне подршке породици, а  потреба за тиме расте из дана у дан. Влада и мишљење да би требало проширити такву врсту активности што ће се у наступајућем периоду и догодити. Значајна је и сарадња Дечјег села са Покрајинским заводом за социјалну заштиту са којим је организовано неколико округлих столова са учешћем стручних лица.

-Увек нам  се добро нађе и Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова, који нас је подржао  у продужавању пружања услуге  социјалне заштите у оквиру пројекта „Становање уз подршку“ – казао је директор Јанкелић. -У протекле две године Дечје село је у сарадњи са Центром за породични смештај и усвојење реализовало пројекат „Становање уз подршку за младе који напуштају систем социјалне заштите“. И раније су у Дечјем селу постојали  слични програми као што је „Заштићено становање“, па је логичан след да се ми профилишемо као пружаоци једне такве услуге што је и остварено.

И надаље ће се тражити решења за особе које напуштају овај систем збрињавања, а немају где да се врате. Дечје село се показало и потврдило као пружалац једне такве услуге, а ради се на опремању објеката за становање  кроз задовољење одговарајућих стандарда и лиценцирање. За то је везано и истраживање да би се утврдило колико младих напушта систем збрињавања у наредне две године.Тако нешто је, како се оцењује, неопходно и до краја године се очекује да се обаве све припреме за лиценцу, како би били укључени и други градови и општине.

Дечје село добија све већу подршку за бројне активности, а то потврђује и леп гест  Покрајинске владе, која је недавно Дечјем селу на коришћење доделила три стана.
У оквиру обележавања дана Дечјег села приказан је и филм који је снимљен у оквиру пројекта „Становање уз подршку“ и одржана приредба коју су припремила деца ове установе и њихови васпитачи.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности