среда, 21 фебруар 2024

Честитка поводом 41. годишњице хотела „Извор“

Слободанка Веселиновић у стану у Београду

Текст и фото: ДТ

Сваког 3. октобра Слободанка, познатија као Боба, Веселиновић, која је крајем прошлог и почетком овог века радила као домаћица хотела, пожели „Извору“ срећну годишњицу.

У фејсбук-поруци је данас написала: „1978-2019... СРЕЋАН 41. РОЂЕНДАН „ИЗВОРУ“... И ЖЕЛИМ ВАМ МНОГО УСПЕХА И ПУНО ГОСТИЈУ И РАДУЈЕМ СЕ ТОМЕ У НАПРЕД!“

После неколико година рада у иностранству, Слободанка Веселиновић се запослила у аранђеловачком угоститељству. Била је увек поборник промена и приватизације, па је после докапитализације током 1992-1993. године, од стране Холдинг компаније „Ш Панонија комерц“ из Новог Сада, била и председник скупштине акционара.

Хиперинфлација је поништила све ефекте докапитализације, али је зато 2003. године почео период најуспешније приватизације у Аранђеловцу, после куповине 70 одсто друштвеног капитала хотела „Извор“ од стране Мирољуба Алексића. Радовала се Боба свакој уграђеној цигли током реконструкције и доградње хотела „Извор“ од 1. новембра 2003. до 26. новембра 2010. године. И после њеног одласка да живи у Београд, сваке године „Извору“ је честитала годишњицу.

Јосип Броз Тито у шетњи са Радованом Филиповићем, председником општине Аранђеловац, испред хотела „Извор“ 3. октобра 1978. године

Јосип Броз Тито, тадашњи председник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, свечано је отворио хотел „Извор“ 3. октобра 1978. године. Председник општине Радован Филиповић испратио је Тита до апартмана А 501, одакле је Тито, после краћег одмора, отишао на састанак са „привредно-политичким руководством Републике Србије и општине Аранђеловац“ у ресторан „Букуља“ у приземљу хотела.

Репарирана гарнитура за седење из „Титовог апартмана“ и данас се налази у холу „Извора“

Осим троседа и две фотеље, које су се налазиле у апартману на А крилу, број 501 (пети спрат, први апартман), данас се из „Извора“, пре реконструкције и доградње, налазе још: клавир, пианино и 165 уметничких слика, углавном насталих на ликовним колонијама, организованим у „Извору“ од половине 90-их година до 2002. године.

Ова табла о категоризацији налазила се на улазу хотела „Извор“

У архиви хотела „Извор“ данас се налазе фотографије са отварања хотела „Извор“ 3. октобра 1978. године, као и табла о категоризацији хотела као објекта А категорије. Позивамо читаоце нашег портала да нам доставе фотографије „Извора“ из периода 1978 – 2003, са својим сећањима и успоменама на тај период. Добро би дошла и евентуална сазнања о бронзаној плочи, која се налазила на зиду поред ознаке о категоризацији хотела, а на којој је писало да је

Јосип Броз Тито био први и најдражи гост хотела „Извор“.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.