недеља, 16 јун 2024

Обележен Дан ослобођења Смeдеревске Паланке у II светском рату

Обележен Дан ослобођења Смeдеревске Паланке у  II светском рату

Текст: Д. Јанојлић
Фото: Милован Мићо Петровић

Минутом ћутања палим борцима и полагањем венаца на споменик народним херојима Радмили Шишковић, Ивану Мукеру и Драгославу Ђорђевићу Гоши, јуче је у Смедеревској Паланци обележен Дан ослобођења тог града и околине у Другом светском рату. Венац у име општине положио је председник Никола Вучен, а то су учинили и представници пензионерских организација Смедеревске Паланке.

На ослобођење је, у име борачке организације Смедеревске Паланке, подсетио Зоран Ђурђевић, председник Месне организације бораца Азање. Он је предочио да су јединице Црвене армије Трећег украјинског фронта, предвођене маршалом Толбухином, у септембру прешле Дунав код Кладова, где су се убрзо у околини Неготина сусрели с борцима  делова 23. и 25. дивизије Народно-ослободилачке војске Југославије.

-Не чекајући долазак већих јединица совјетске и југословенске војске, делови Космајског партизанског одреда су у ноћи, између 9. и 10. октобра 1944. године,  опколили Смедеревску Паланку и после јаке пушчане паљбе у зору извршили одлучан напад на окупаторску војску - додао је Ђурђевић. -Ушавши у град затекли су се пред већом количином оружја и муниције, коју су Немци оставили у брзом повлачењу. Одушевљени грађани су ослободиоце засипали цвећем док су неки на коњима, на челу с Крстом Филиповићем, одјахали у Велику Плану где су известили Црвеноармејце да у Смедеревској Паланци више нема непријатељске војске.

Још истог дана у згради општине Смедеревска Паланка окупили су се чланови Народно-ослободилачког одбора на челу са Драгољубом Стојановићем да би и формално преузели власт у граду. Убрзо је основана Народна милиција и запоседнути су пошта, касарна, железничка станица, мостови и фабрика „Јасеница“ АД. За команданта места постављен је Крста Филиповић, а за полицијског комесара Лазар Пандуровић, док су борци совјетске и југословенске армије наставили борбени пут, ослобађајући Београд.

-Партизанска војска, заједно са борцима Црвене армије, донела нам је слободу - казао је Ђурђевић. -У ослобађању нашег града имали смо само једну цивилну жртву - земљорадника Петра Ивковића, који је страдао од гелера. Жао ми је што међу вама, који сте дошли да обележимо Дан ослобођења у Другом светском рату, нема ученика наших школа и омладине да присуствују овом историјском часу истине. Хвала медијима који нас верно прате све ове године, а  ја бих подсетио да смо много година после завршетка рата имали установљену Октобарску награду као највеће признање појединцима и  колективима за допринос у изградњи земље.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.